Den 24-årige laholmaren som fällts för penningtvättsbrott upplät sitt konto för transaktioner åt en bedragare som lurade människor att köpa varor på annonssajten Blocket.

Den 24-årige laholmaren som fällts för penningtvättsbrott upplät sitt konto för transaktioner åt en bedragare som lurade människor att köpa varor på annonssajten Blocket. Foto: Adobe Stock

Laholmare fick fängelse för penningtvättsbrott

Upplät sitt bankkonto på grund av knarkskuld

LAHOLM. En 24-årig laholmare har dömts till en månads fängelse för penningtvättsbrott. Enligt Skaraborgs tingsrätt har han fungerat som ”målvakt” och upplåtit sitt konto åt en okänd gärningsman som sålt varor på annonssajten Blocket utan att leverera dem.

Av
Rickard Gustafsson

Fallet där den 24-årige laholmaren agerat som ”målvakt” åt en okänd bedragare tog sin början när laholmaren blev skyldig en person pengar för utebliven betalning av narkotika. Knarkskulden var på 40 000 kronor.

Som kompensation för skulden ska laholmaren, enligt hans eget vittnesmål, ha blivit tvingad att låna ut sitt bankkonto, bankkort, Swish, legitimation och telefon till en person som ett led i att få ner skulden.

24-åringens bankkonto fungerade sedan som ett transaktionskonto för en eller flera okända bedragare som sålde tv-spelskonsoler på annonssajten Blocket.

Totalt lurades åtta personer runt om i Sverige att sätta in mellan 1 400 och 1 600 kronor, via Swish, på laholmarens konto. Några varor såg spelkonsolsköparna aldrig röken av.

I utredningen har polisen funnit att de insatta pengarna sedan förts över till olika personer.

Laholmaren vittnade i rätten att han aldrig frågade efter var pengarna kom ifrån på grund av rädsla för repressalier. Han nekade också till brott och invände att han handlat i nöd och att han saknat uppsåt.

Tingsrätten anser dock att nödinvändningen är obefogad då laholmaren haft gott om tid att kontakta polisen och inte heller velat namnge personen som hotat honom. När det gäller uppsåtet anser rätten att mannen borde förstått att det fanns en mycket hög sannolikhet att hans bankkonto skulle användas till brottslig verksamhet eftersom det i grunden handlade om en knarkskuld.

Straffet för den 24-årige laholmaren blev en månads fängelse för penningtvättsbrott.

Publicerad 10 June 2019 00:00