Martin Thörning, Olivia Söderström, Hanna Svensson, Ebba Pålsson, Isabelle Christensen och Erika Jönsson från Osbecksgymnasiets studentkommitté är redo för studenteveckan.

Martin Thörning, Olivia Söderström, Hanna Svensson, Ebba Pålsson, Isabelle Christensen och Erika Jönsson från Osbecksgymnasiets studentkommitté är redo för studenteveckan. Foto: Johan W Jönsson

Studenterna på Osbecksgymnasiet redo för studentveckan

140 elever springer ut på lördag

LAHOLM.

Under tisdagen kickar studentveckan i Laholm igång på allvar med den traditionsenliga klasskampen. På torsdag är det bal på Strandhotellet och på lördag springer studenterna ut från Osbecksgymnasiet. – Schemat är ganska likt från förra året. Eleverna har hittat ett koncept som håller bra. Det är små justeringar, säger projektledaren Ulf Martinsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

140 elever tar studenten från Osbeck på lördag. Under den avslutande veckan blir det inte mycket till pluggande. Redan under måndagen tömdes skåpen. Nu är det fokus på studentaktiviteter för avgångseleverna.

– Det brukar vara ett väldigt stort engagemang kring klasskampen. Ibland kan man tro att det nästan är viktigare än själva studenten, skrattar Martinsson.

Tisdagen inleds dock med kurs i dans samt vett och etikett inför studentbalen. På eftermiddagen håller idrottslärarna och idrottskurserna i klasskampen på Sparbanksvallen. Tävlingarna utlovas bli spektakulära och några av grenarna är som vanligt hemliga. I potten ligger äran att få springa ut först av alla klasser på studentdagen.

På torsdag kväll äger balen rum. Strandhotellet slår upp portarna och det bjuds på toast Skagen, örtbakat kycklingbröst och vaniljpannacotta. 122 elever och 18 lärare är anmälda till balen.

– Vi är stolta och glada över att det är så många som vill gå på balen. Till dem som vill komma och titta skickar jag en uppmaning om att komma i god tid och att parkera säkert. Det brukar vara mycket folk, säger Martinsson.

Vem som sitter med vem på balen lottas. Man får välja själv vem man vill komma med.

– Nytt för i år är att vi ska ha högtalarmusik vid röda mattan. Det har varit lite dött där annars, säger Ebba Pålsson från student- och balkommittén.

Det som är unikt med årets upplaga studenter är att pojkarna är 50 stycken fler än tjejerna.

– Det gör att killar får sitta med killar på balen. Men jag tycker att vi har löst det på ett bra sätt, säger Hanna Svensson.

Då hoppas vi att så många som möjligt vill komma och fira med oss.

Osbeck fortsätter att ha sin avslutning i kyrkan. Det blir som vanligt fanmarsch med kulturskolans sambaorkesters ackompanjemang.

– Att vi är i kyrkan brukar alltid ifrågasättas av vissa men efteråt brukar det ändå vara uppskattat av alla, säger Ulf Martinsson.

Utspringet på studentdagen blir en halvtimme senare i år (klockan 13). Detta då det är ovanligt många studenter. Alla ska fotas till studentkatalogen innan dörrarna sprängs.

Manskören har satts på paus för att i år lyfta fram de egna musikeleverna på skolan.

Osbecksgymnasiet har hyrt in konfettishooters som skjuter ut konfetti i papper som försvinner av sig själv.

– De mindre varianterna som eleverna haft själva har genererat i mycket plast i rabatterna. Nu får vi bort den biten, säger Ulf Martinsson.

– Man får räkna med att det blir lite stökigt på stan under fordonskortegen runt klockan 14. Vi har hjälp av polisen vid trafikljuset, fortsätter Martinsson.

Studentveckan avslutas med studentfest på Strandhotellet.

– Då hoppas vi att så många som möjligt vill komma och fira med oss. Det är öppet för alla som är över 18 från klockan 22, säger Isabelle Christensen från studentkommittén.

Studentveckan i korthet:

Tisdag klockan 13: Klasskampen på Sparbanksvallen

Torsdag klockan 17: Balen på Strandhotellet

Lördag klockan 13: utspring via huvudentrén på Campus Laholm

Publicerad 10 June 2019 15:39