Emilia Starck tyckte att det var häftigt att följa drönarna genom FPV-glasögonen.

Emilia Starck tyckte att det var häftigt att följa drönarna genom FPV-glasögonen. Foto: Johan W Jönsson

Band mellan sexor stärktes på aktivitetsdag

"Den här dagen är bra och rolig"

LAHOLM. För nionde året i rad träffades kommunens sjätteklassare på Glänninge Park för att umgås och aktivera sig. Fotbollsturneringen är fortfarande det stora men det finns mycket annat att göra. – Banken drog igång det här för att sexorna ska träffas och röra på sig, berättar Laholms Sparbanks Jonatan Jacobsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Tillsammans med lärarna med Jesper Fogelberg i spetsen fixar banken att kommunens sexor får en trevlig dag ihop. Aktivitetsdagen startade som en fotbollsturnering där skolorna möttes. Det har dock alltid funnits sidoaktiviteter för dem som inte vill sparka boll.

Nu blandas fotbollslagen med elever från olika skolor och några resultat räknas inte.

– Det hade ju sin charm att mötas skola mot skola. Men mixen är bra då man får träffa elever från andra skolor. När det slutade räknas resultat för ett par år sedan gjorde vi likadant här, säger Jacobsson.

Många valde att spela fotboll under aktivitetsdagen.

Många valde att spela fotboll under aktivitetsdagen. Foto: Johan W Jönsson

Många väljer fotboll och då är det fotboll som gäller under hela aktivitetsdagen. För övriga är det olika aktiviteter under dagen. Vindrarps VK lät eleverna testa volleyboll, Laholms GK lärde ut lite om golf, banken ordnade en tipsrunda, Mellby Padelklubb visade padel och Hökaklubben flög både modelflygplan och drönare.

– Eleverna tycker att det är kul att titta. ”Wow!”, säger många av dem. Det är inte ofta man får se modellflygplan och drönare på det här viset så nära, säger Christer Persson från Hökarna.

– På de här små tävlingsmaskinerna är det ganska hög inlärningskurva. Men vi har en större enklare maskin som dem som vill får testa, säger Jonas Åberg, som flyger drönare mellan och genom hinder.

Eleverna fick följa de kameraförsedda drönarnas flygrutt via FPV-glasögon.

– Det var jättehäftigt att se – som att kolla på bio, säger Emilia Starck från Parkskolan.

– Allting har varit kul idag men detta var roligast hittills. Det är kul att träffa elever från andra skolor och skönt att inte sitta i klassrummet hela tiden, fortsätter Starck.

Wilma Thorén, Joanna Åkesson och Tindra Auselius tog en fikapaus. De tyckte att aktivitetsdagen var rolig. Foto: Johan W Jönsson

Wilma Thorén, Joanna Åkesson och Tindra Auselius tog en fikapaus. De tyckte att aktivitetsdagen var rolig. Foto: Johan W Jönsson Foto: Johan W Jönsson

Vid fotbollsplanerna sitter Wilma Thorén, Joanna Åkesson och Tindra Auselius och fikar.

– Vi har testat golf och gått tipsrunda. Nu ska vi prova padel. Den här dagen är bra och rolig. Kanske lär man känna några från de andra skolorna också, säger dem.

Publicerad 11 June 2019 00:00