Amanda Johansson blev utsedd till freshman of the year efter sitt första studieår i USA. Nu är hon hemma i Laholm över sommaren.

Amanda Johansson blev utsedd till freshman of the year efter sitt första studieår i USA. Nu är hon hemma i Laholm över sommaren. Foto: Johan W Jönsson

Laholmare fick fin utmärkelse i USA

Johansson utsedd till “freshman of the year” för sitt golfande

LAHOLM.

Amanda Johansson från Laholm är hemma på sommarlov från collegestudierna i USA. Hon varvar pluggandet med golf på Tiffin University. Efter sin första säsong där borta blev hon utsedd till ”freshman of the year” i hela midwest conference. En prestigefylld titel.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det var stort för mig och mina lagkamrater var nästan ännu mer stolta än vad jag var, säger Johansson.

Under sommarlovet är 20-åriga Amanda hemma i Laholm. Hon jobbar i golfshopen på Laholms GK tre dagar i veckan.

– Det blir femte året i rad för mig här i shopen. Det är skönt att ha sin tränare (Tomas Ericson) som chef. Jag behöver aldrig missa några tävlingar, säger hon.

Hur är det att vara hemma igen rent spelmässigt?

– Det känns faktiskt lite konstigt. Bollen beter sig annorlunda i luften och gräset är också annorlunda jämfört med i USA.

– På min första tävling här i Sverige efter hemkomsten gick första ronden ganska bra, andra ganska dåligt och tredje riktigt dåligt. Men då blåste det också väldigt mycket. Jag anpassar mig nog snart.

Första tiden i USA var ingen dans på rosor.

– Jag trodde att jag skulle vara immun mot hemlängtan men det var jag inte. Det var tufft att lämna familj och kompisar.

Dessutom skadade Johansson knäet.

– Jag blev tvungen att operera knäet och blev sängliggande i en vecka. Det var en väldigt lång vecka.

Rehaben gick dock bra och Amanda var snabbt tillbaka i träning.

– Det var två veckor då jag inte kunde göra någonting alls. Sedan kunde jag börja rehaba. Jag var borta från golfen i en och en halv månad.

Hon kom snabbt in ”i bubblan”.

– Jag behöver plugga mycket mer än tidigare. Jag hade lätt för det under min gymnasietid på Aspero. Nu får jag lägga betydligt mer tid på skolan. Från tre, fyra timmars plugg i veckan efter skoltid till tre, fyra timmar om dagen.

– Men jag tycker att det fungerar bra. Att man pluggar syns i betygen. De är bättre nu än tidigare. Alla i mitt lag har bra betyg och vår tränare har höga krav på oss att sköta skolan, säger Amanda och fortsätter:

– Vi triggar varandra och lever alla i bubblan där det handlar om skola och golf.

I laget som tävlar mot andra skolor ingår alltid fem spelare. De fyra bästa resultaten räknas.

– Det passar mig bra. Golf är en individuell sport och jag har saknat lagkänslan från tiden då jag spelade fotboll.

– Vi i laget är nära varandra och vi är beroende av varandra. Det känns som att jag fått en andra familj på universitetet.

I laget finns utöver svenska Amanda även en fransyska, en kanadensiska och två amerikanskor. Huvudtränaren är också från Kanada och den assisterande från Lettland.

– Överlag har skolan mycket internationella elever.

Golfen har gått bättre än förväntat.

– Jag hade inte några jättestora förväntningar men självklart hoppades jag. Mina tre år på Aspero var inte jättebra golfmässigt.

– Men vi som sysslar med golf vet att det är upp och ner. Det gäller bara att träna på. Där får jag tacka mina tränare och lärare på Aspero, Tomas och min coach i USA att de trott på mig och motiverat mig.

Knäskadan har inte påverkat Amandas spel.

– Jag trodde aldrig att det var så illa som det var och jag tror att det har hjälpt mig. Skadan har inte hämmat mitt spel alls.

Nej, spelet lossnade för Johansson och som ett bevis för det blev hon utsedd till ”freshman of the year”. Hon var bäst av alla förstaårselever i hela midwest conference.

– Jag vann två tävlingar. Dels upptakten efter juluppehållet och dels en tävling under våren. Jag hade en snittscore på 78, 02 totalt.

Man får inget särskilt när man blir utsedd till freshman of the year.

– Det är väldigt amerikanskt. Det är fint att kunna säga att man fått utmärkelsen. Mina lagkamrater var stolta. Min bästa kompis, fransyskan, ringde och berättade. Hon var nästan gladare än vad jag var, skrattar Amanda.

Fransyskan i Amandas lag har gått sitt tredje år på Tiffin och har varit ett stort stöd.

– Hon har hjälpt mig väldigt mycket. Det är miljoner papper att fylla i… Hon är som min mamma där borta trots att hon bara är två år äldre än mig.

Vad är det som blivit bättre i ditt spel i USA?

– Helheten. Framförallt att jag fått ett annat lugn i mig själv på banan. Jag var väldigt nervös inför att börja på college. Men nu när jag väl är där kan jag njuta och jag är inte rädd för att misslyckas på samma sätt som tidigare.

Längtar du tillbaka?

– Ja, det gör jag. Jag längtade hem till Sverige, till familj och kompisar men nu när jag har varit hemma ett tag längtar jag tillbaka till livet där borta, avslutar Amanda Johansson.

Publicerad 11 June 2019 11:21