Möbelföretag drar Laholms kommun inför domstol

AJ Produkter kräver att miljonköp av skolmöbler till Glänningeskolan ogiltighetsförklaras

LAHOLM. Orosmolnen inför skolstarten på nya Glänningeskolan tornar upp sig. AJ Produkter hävdar att kommunen brutit mot upphandlingslagen (LOU) när inventarier köptes in till skolan för 1,2 miljoner kronor. Företaget har överklagat till Förvaltningsrätten och kräver att köpet ogiltighetsförklaras. Det kan innebära att kommunen tvingas lämna tillbaka alla möbler. Kommunen har erkänt brottet.

Av
Rickard Gustafsson

Det är mycket som händer och har hänt kring bygget av nya Glänningeskolan i Laholm. I april uppdagades att budgeten för skolan och idrottshallen har skenat från 236 till 270 miljoner och för några veckor sedan hoppade rektorn av vilket tvingar kommunen till nyrekrytering.

Nu kommer nästa slag i kommunens redan tilltufsade nuna.

Halmstadsföretaget AJ Produkter har, genom helsingborgsadvokaten Henrik Willquist på advokatfirman Glimstedt, vänt sig till Förvaltningsrätten och kräver att köpet av inventarier till Glänningeskolan ogiltighetsförklaras.

– Jag har under onsdagsförmiddagen, för min klients räkning, lämnat in en ogiltighetsansökan. Det är en juridisk bedömning men vi anser att chansen till framgång är stor, säger Henrik Willquist till LT.

Vad är då bakgrunden till att AJ Produkter väljer att dra Laholms kommun till domstol? Jo, när upphandlingen av möbler till den nya skolan genomfördes i mars gick inte allt rätt till. Vid köp över 300 000 kronor måste upphandlingen konkurrensutsättas, enligt det ramavtal kommunen har via SKL.

Fyra företag lämnade anbud där AJ Produkter hade lägst anbud på 913 000 kronor. Näst lägsta bud hade Halmstadsföretaget Input Interiör med 1 183 000 kronor.

Kommunen ville ha höj- och sänkbara bord och ansåg inte att AJ Produkter uppfyllde kravspecifikationen i upphandlingsunderlaget och valde den 1 april Input Interiör som leverantör.

– Vi har offererat ett höj- och sänkbart bord. Det vill jag förtydliga, säger Conny Lundin, avtalsansvarig på AJ Produkter som ifrågasatte tilldelningsbeslutet.

Maria Bronelius, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, berättar att kommunen stod med två dåliga alternativ och kände på grund av tidsnöd sig tvungna att välja det minst dåliga. Därför beslutade man sig för att bryta mot lagen.

Maria Bronelius, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, berättar att kommunen stod med två dåliga alternativ och kände på grund av tidsnöd sig tvungna att välja det minst dåliga. Därför beslutade man sig för att bryta mot lagen. Arkivbild

Efter en utvärdering kom kommunen, den 4 april, fram till att avbryta upphandlingen då man insåg att det fanns brister i underlaget och man ville undvika att hamna i en segdragen domstolsprocess.

Det blev bråttom. Vi fick dra tillbaka den första upphandlingen och en ny upphandling hade tagit för lång tid. Då hade det inte blivit några möbler för eleverna till hösten.

Vid den här tidpunkten började det brinna i knutarna i Stadshuset. Tre veckor senare, 24 april, gick kommunen ändå vidare med affären och köpte möblerna av Input Interiör till samma belopp som i den avbrutna upphandlingen – 1 183 000 kronor. Man struntade helt enkelt i att konkurrensutsätta möbelköpet.

– Det blev bråttom. Vi fick dra tillbaka den första upphandlingen och en ny upphandling hade tagit för lång tid. Då hade det inte blivit några möbler för eleverna till hösten, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Bronelius (C).

Så ni valde eleverna före Sveriges Rikes Lag?

– Det kändes inte bra, men när man står inför två dåliga förslag så får man välja det minst dåliga, fortsätter Bronelius.

Om man direkt i april hade annonserat upphandlingen på nytt hade vi och vem som helst kunnat, enligt min bedömning, kunna leverera möblerna i tid innan skolstarten.

Conny Lundin på AJ Produkter berättar för Laholms Tidning att Bronelius uttalande om att ”det blev bråttom” inte är ett hållbart skäl.

– Om man direkt i april hade annonserat upphandlingen på nytt hade vi och vem som helst kunnat, enligt min bedömning, kunna leverera möblerna i tid innan skolstarten.

AJ Produkters juridiska ombud, Henrik Willquist, berättar för Laholms Tidning att hans klient, efter den avbrutna upphandlingen, försökt få besked när den nya upphandlingen skulle starta – utan svar. Det slutade med att AJ Produkter enligt offentlighetsprincipen, begärde ut fakturor för att få svar på om inventarieköpet fullbordats.

I en mejlväxling med Laholms kommun, den 10 juni, ställde Willquist frågan om man anser att direktupphandlingen är tillåten eller otillåten.

Kommunjuristen Kajsa Aldstedts svar var kort och koncist: ”Angående möblerna till Glänningeskolan. Ja, inköpet du syftar på ser vi som en otillåten direktupphandling som blev till utan annonsering”.

– Vi drar slutsatsen att Laholms kommun struntat i att göra en ny upphandling och istället bara köpt i enlighet med Inputs anbud i den avbrutna upphandlingen. Så får man inte göra, säger Henrik Willquist till LT.

Nu väljer AJ Produkter alltså att ta det till synes uppenbara upphandlingsbrottet till Förvaltningsrätten med krav om att ogiltighetsförklara möbelaffären. Det innebär, om rätten anser att brott begåtts, att möblerna ska lämnas tillbaka till Input Interiör och att företaget tvingas betala tillbaka knappt 1,2 miljoner kronor till Laholms kommun.

BUN-ordföranden Maria Bronelius är medveten om problematiken.

– Vi kan bli tvungna att köpa av AJ Produkter, men vi har fler skolor att möblera så de blir inte oanvända, säger Maria Bronelius och syftar på nybyggnationen av Skottorpsskolan.

I inlagan till Förvaltningsrätten konstaterar AJ Produkter att det inte är första gången Laholms kommun nonchalerar lagen om offentlig upphandling (LOU).

”Om det beror på bristande kunskaper i lagstiftningen eller pur nonchalans vill inte AJ Produkter spekulera i. Klart är emellertid att Laholms kommuns otillåtna direktupphandlingar måste upphöra”.

I lagen finns också en möjlighet för AJ Produkter att driva en skadeståndsprocess mot Laholms kommun. Huruvida AJ Produkter väljer att göra det vill Henrik Willquist i nuläget inte kommentera.

Publicerad 12 June 2019 15:15