Henrik Feldt, Helena Buncic Oskarsson, Kosta Buncic, Benkt Åscar Oskarsson och Kristina Oskarsson utgör familjen Oskarsson som uppträder vid två tillfällen i sommar.

Henrik Feldt, Helena Buncic Oskarsson, Kosta Buncic, Benkt Åscar Oskarsson och Kristina Oskarsson utgör familjen Oskarsson som uppträder vid två tillfällen i sommar. Foto: Johan W Jönsson

Familjen Oskarsson på ”turné”

Bjuder på dubbel allsång

VÅXTORP.

Den musikaliska familjen Oskarsson från Våxtorp uppträder för tredje gången på allsången i Bollaltebygget i Knäred. I år blir det dessutom en gemensam spelning i Veinge. – Nu när det blir två gånger i år kan man nästan kalla det för en turné, säger Henrik Feldt i familjen Oskarsson och skrattar.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Tillsammans med pappa Benkt Åscar, mamma Kristina, systern Helena och svågern Kosta utgör Henrik ”Benkt Åscar med familj”. Benkt Åscar och Kristina är välkända för sina många musikaliska projekt i kommunen.

Men även barnen Helena och Henrik sysslar med musik. Helena är musiklärare och tillsammans med maken Kostas bidrar hon med latino och jazz. Henrik har spelat i olika sammanhang och bidrar med det lite mer rockiga.

– De kunde väl inte undgå att smittas lite av vårt stora intresse för musik. Jag och Kristina har alltid hållit på och har alltid tyckt att det har varit kul. Hela familjen har blivit lite ”skadad” av det här, säger Benkt Åscar och skrattar.

Var och en spelar de för sig men nu kommer familjen samman för två spelningar. Dels den söndagen den 14 juli i Bollaltebygget och dels i Veinge hembygdsgård torsdagen den 8 augusti.

– Jag och Benkt Åscar håller i allsången vid de tre tillfällena i Bollaltebygget men vid den första allsången blir det tillsammans med familjen. Det blir lite solonummer och så samlas vi runt allsången, säger Kristina.

– Allt bygger på att vi gör det med glädje. Därför både börjar och avslutar vi med ”Musik ska byggas utav glädje”, fyller Benkt-Åscar i.

Och självklart kommer publiken att känna igen sig.

– Det blir väldigt blandad musik av Ledin, Strömstedt, Gärdestad, Sven-Ingvars, Hasse å Tage bland annat, säger Helena.

– Det blir något för alla öron, säger Henrik.

– Vi vill involvera publiken i all vår musik. Folk ska känna igen sig i det vi framför, fortsätter Helena.

Det är roligt att komma ihop och spela tillsammans i våra olika stilar

Familjen ser fram emot att spela och sjunga tillsammans.

– Det har blivit lite mer igen de senaste åren nu när barnbarnen är lite större, och det är jättekul, säger Kristina.

– Det är roligt att komma ihop och spela tillsammans i våra olika stilar, säger Helena.

– Det blir lite olika stämmor i låtarna som man upptäcker efter hand som vi sjunger ihop, fortsätter Benkt-Åscar.

Det blir gitarr, piano, slagverk och olika rytminstrument på scen när Oskarssons uppträder.

– Vi brukar försöka plocka upp något som är populärt just nu. Ifjol var det ”När solen färgar juninatten”. I år blir det ”Den stora dagen”, säger Henrik.

Till allsången i Knäred brukar det komma mycket folk.

– Det brukar vara härlig stämning. Jag vill uppmana alla att ta tillvara på de små tillfällena ute i de små byarna. Det är lätt att de stora sammanhangen får ta över för mycket. Spotify får inte ta död på hembygdsgårdarna. I grunden handlar det om folks välmående. Vår musik är inte filtrerad på något sätt. Det får bli som det blir, säger Henrik.

– Det blir en varm och nära stämning. Jag tar gärna de små spelningarna framför de stora på arenor och festivaler där det är ett större avstånd till publiken, säger Kosta.

Både i Knäred och Veinge är det övergripande temat sommar.

– Vi hälsar alla välkomna och hoppas att det är många som vill komma och sjunga med oss. Vi har en trogen publik som gillar det vi gör men vi välkomnar också nya såklart, avslutar Kristina Oskarsson.

Publicerad 12 July 2019 00:00