En 25-årig laholmare misstänks för fyra fall av grovt bedrägeri och olovlig identitetsanvändning. Under två dagar i juli 2017 lyckades mannen med falsk legitimation tillskanska sig bilar, mobiltelefoner, tv och dator i butiker i Halmstad och Helsingborg till ett totalt värde av nästan 300 000 kronor.

En 25-årig laholmare misstänks för fyra fall av grovt bedrägeri och olovlig identitetsanvändning. Under två dagar i juli 2017 lyckades mannen med falsk legitimation tillskanska sig bilar, mobiltelefoner, tv och dator i butiker i Halmstad och Helsingborg till ett totalt värde av nästan 300 000 kronor. Foto: Adobe Stock

Laholmare ”tvingades” till grova butiksbedrägerier

Lurade till sig bilar och telefoner för att bli kvitt gamla skulder

LAHOLM.

En 25-årig laholmare åtalas för fyra fall av grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund och olovlig identitetsanvändning efter att han med hjälp av ett förfalskat körkort lurats till sig elektronikvaror och bilar i Halmstad och Helsingborg. Laholmaren säger i förhör att han tvingades till brotten för att betala av gamla skulder.

Av
Rickard Gustafsson

Butiksbedrägerierna utspelade sig i juli 2017 då den nu 25-årige laholmaren med ett förfalskat körkort besökte elektronikbutiker i Halmstad respektive Helsingborg.

Med hjälp av den falska id-handlingen lyckades han på Elgiganten i Halmstad först lura till sig tre Iphone 7-telefoner, en 49-tums Philips-tv samt en Apple-dator för drygt 40 000 kronor.

Därefter fortsatte 25-åringen till Telia-butiken i centrala Halmstad. Där tecknades två mobilabonnemang och med sig ut ur butiken hade laholmaren två nya Samsung Galaxy 8-telefoner värda nästan 16 000 kronor.

Nästa stopp på bedrägeriturnén blev på en bilfirma i Halmstad där han köpte två begagnade bilar, en Audi A6 och en Volkswagen Golf, värda strax över 200 000 kronor som köptes på kredit. För att styrka identiteten visade han återigen upp det förfalskade körkortet.

Därefter fortsatte turnén till Helsingborg och köpcentrumet Väla. Återigen var det Elgiganten som stod som mål för den misstänkte 25-åringen. Med samma procedur tecknades tre nya mobilabonnemang och efter en stund vandrade laholmaren ut ur butiken med en Iphone 7 och två Samsung S8-telefoner till ett värde av 23 000 kronor.

Det blev också den sista butiken där laholmaren lyckades få ut varor.

Inne på Tele2-butiken på Väla, där nya telefoner skulle hämtas ut, ringde varningsklockorna. När butikssäljaren id-scannade laholmarens falska körkort lyste det rött. Butikssäljaren berättar i förhör att han försökte hålla kvar den misstänkte bedragaren i butiken, utan att lyckas.

Han följde efter laholmaren ut på parkeringen men tappade där bort honom.

Butikssäljaren som tagit personuppgifterna på det falska körkortet kontaktade därefter den trelleborgare, vars identitet laholmaren använt sig av, och berättade om händelserna.

Efter att ha ringt upp alla operatörer och stängt ner alla mobilabonnemangen spärrade trelleborgaren också sitt personnummer hos UC.

Några dagar senare fick trelleborgaren en kreditupplysning på posten om 205 000 kronor som beviljats av billånsföretaget My Money Europe som i sin tur ställt en kreditförfrågan, för köpet av de två bilarna, hos Resurs Bank.

Laholmaren berättar i polisförhör att han inte ville genomföra de bedrägerier han nu står åtalad för, men att han tvingats av personer som han var skyldig pengar. Vilka dessa personer är vill laholmaren inte uppge.

Efter att bedrägerierna var genomförda ska personerna, enligt laholmaren, ha tagit elektronikvarorna och bilarna. I förhören berättar laholmaren att han en gång för alla ville göra sig kvitt sina skulder och därefter försöka leva ett normalt liv.

Åklagaren yrkar på att Halmstads tingsrätt dömer laholmaren för grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund och olovlig identitetsanvändning i fyra fall.

Om laholmaren fälls lär han också få betala flera skadestånd. Trelleborgaren som blivit bestulen på sin identitet yrkar på 9 500 kronor i skadestånd för kränkning. Även Elgiganten och Telia yrkar på skadestånd.

Publicerad 16 August 2019 00:00