Kalle Johnsson med Ränneslövs GIF:s flagga efter debuten i nya klubben FC Köpenhamn.

Kalle Johnsson med Ränneslövs GIF:s flagga efter debuten i nya klubben FC Köpenhamn. Foto: privat

Johnsson vill jaga titlar med FC Köpenhamn

Trivs i sin nygamla miljö i Danmark

KÖPENHAMN.

Den 12 juli skrev Ränneslövssonen Kalle Johnsson på kontraktet för storklubben FC Köpenhamn. Nu har han kommit tillrätta i sin nya miljö. – Det är kul att vara i en större klubb som är med och slåss om titlar. Det har varit lätt att komma in i det och det är skönt med närheten hem till familjen, säger Johnsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Efter mycket om och men blev det till slut FC Köpenhamn för Ränneslövs GIF-fostrade Karl-Johan Johnsson. Att han skulle lämna franska Guingamp, där det blivit snålt med speltid under våren, var klart tidigt. Vilken den nya klubbadressen skulle bli drog dock ut på tiden.

– Det tog nästan en månad från det att intresseanmälan dök upp från Köpenhamns sida. Det hängde på om de skulle bli av med sin finske målvakt, och det blev klart till slut.

Fanns det andra alternativ?

– Ja, det gjorde det, och det är kul, men Köpenhamn kändes som det bästa alternativet.

De danska mästarna FCK tappade Jesse Joronen till italienska Brescia. Ersättaren hittade Köpenhamn i Johnsson, som blev utsedd till årets danska målvakt 2015 då han spelade i Randers.

– Köpenhamn kändes med en gång som ett bra alternativ. Det är en större klubb än dem jag varit i innan. De spelar om liga- och cuptiteln varje år och är alltid ute i Europa. Dessutom har vi varit i Danmark innan, vi vet hur det fungerar och närheten till våra familjer i Sverige är också positiv. Flera pusselbitar föll på plats, säger Kalle.

Johnsson är tillsammans med Kristin Hugosson, även hon från kommunen.

– Dessutom hade Ståle (tränaren Solbakken) gjort bra research på mig, både som person och målvakt.

Kalle stod inte i någon av de fyra inledande matcherna i Superligan (som spelas vår/höst).

– Men jag har kommit i det bra och jag har tränat på bra. Det blev lite längre semester än vad jag tänkt men nu tycker jag att jag är i fas.

Debuten skedde i Champions league–kvalmatchen mot walesiska The New Saints. Köpenhamn vann med 1-0 och Johnsson hade en lugn afton I mål. FCK hade redan vunnit bortamatchen med 2-0 och gick således vidare med 3-0 totalt.

– Jag har fått bra feedback på det jag gjort hittills och förhoppningsvis blir det fler matcher snart. Även om det känns bra träningsmässigt saknas fortfarande lite tajming i inläggsspelet men tajmingen kommer genom att spela matcher.

Johnsson konkurrerar med Sten Grytebust och Frederik Ibsen. Även Stephan Andersen finns med i målvaktuppsättningen men han är skadad för tillfället.

– Jag är inte uttalad förstemålvakt men oavsett så vill Ståle (Solbakken) rotera en del på alla positioner. Två målvakter kommer få en hel del speltid då vi har mellan 50 och 55 matcher på en säsong.

– Vi är ett bra gäng målvakter som pushar och hjälper varandra. Självklart vill jag spela. Det är matcher både i ligan, cupen och champions league-kvalet, så det lär bli spel snart hoppas jag.

Än så länge bor familjen Johnsson/Hugosson på hotell i Köpenhamn.

– Vi har kollat på en lägenhet, eller det är mer som ett hus, med trädgård. Vi kommer troligtvis flytta dit inom kort. Jag har precis fått min bil och det gör allt mycket smidigare.

Han får hjälp att komma i ordning av en gammal bekant.

– Mikael Antonsson hjälper alla de nya att komma in i det. Han är players manager och fixar med boende, bil och så. Vi hade några landslagssamlingar tillsammans så vi känner varandra sedan tidigare. Så det är nice.

– Även de svenska spelarna ”Sotte” (Sotirios Papagiannopoulos) och Pierre (Bengtsson) känner jag sedan innan. Det fungerar enkelt med danskarna i laget också. I och med att jag varit i Danmark innan och känner ligan så har det varit enklare att komma in i det här än i Frankrike där jag inte kunde språket.

Kalles mamma (Ulla) och pappa (Mats) samt storebror Fredrik följde debuten i Köpenhamn.

– Jag fixar biljetter till dem titt som tätt. Det blir perfekt nu när de har betydligt närmare till mina hemmamatcher. Det är kul att ha dem på plats, avslutar Kalle Johnsson.

Publicerad 18 August 2019 00:00