Renoveringen av Lugnarohögen har inletts. Laholms kommun hoppas att den ska stå klar att invigas till sommaren 2020.

Renoveringen av Lugnarohögen har inletts. Laholms kommun hoppas att den ska stå klar att invigas till sommaren 2020. Foto: Rickard Gustafsson

Starten har gått för renoveringen av Lugnarohögen

Hoppas öppna bronsåldersgraven för allmänheten nästa sommar

HASSLÖV. Under måndagen inleddes den emotsedda renoveringen av Lugnarohögen i Hasslöv. Bronsåldersgraven ”hudflängdes” på gräs och jord för att komma åt gravens tak. Arkeologiska undersökningar väntar inom kort och till nästa sommar hoppas Laholms kommun att kunna öppna graven för allmänheten.

Av
Rickard Gustafsson

Tiden går. Det är nu nio år sedan den 2 700 år gamla bronsåldersgraven i Hasslöv senast hade öppet för allmänheten. Graven och stugan (där entrén till graven finns) hade under många år förfallit och till sist ansågs den säkerhetsmässigt så undermålig att den stängdes för besökare.

Men under måndagen sattes renoveringsarbetet i gång när grävmaskinisten Anders Gudmundsson, lager för lager, skalade bort ytskiktet av gräs och jord ovanför gravens tak.

– Det är tre dagars jobb till att börja med. Sen kommer arkeologerna och då ska vi gräva ett två meter brett schakt utanför graven, säger Anders Gudmundsson som ofta anlitats av Kulturmiljö Halland för schaktningsjobb vid kulturhistoriska platser.

Ett nästan två meter tjockt lager av gräs och jord fick grävmaskinisten skala av för att komma ner till taket på bronsåldersgraven.

Ett nästan två meter tjockt lager av gräs och jord fick grävmaskinisten skala av för att komma ner till taket på bronsåldersgraven. Foto: Rickard Gustafsson

Första arbetsdagen grävdes det bort drygt 200 ton jord som låg närmare två meter tjock ovanpå gravtaket.

– Man får ta det lugnt på sådana här platser. Det har blivit en hel del jagande med skyffeln, säger Anders Gudmundsson och skrattar.

Enligt uppgift till LT, från en närboende, är det första gången som gravtaket skymtas sedan utgrävningen för 92 år sedan, 1927.

Det var 2016 som Laholms kommun köpte Lugnarohögen av Statens fastighetsverk. Sedan dess har det skett både det ena och det andra i Laholms kommun som omöjliggjort satsning att på nytt möjliggöra Lugnarohögen till ett turistmål.

I mars i år fick Laholms kommun beskedet att länsstyrelsen går in med 1,9 miljoner kronor i bidrag för att restaurera graven och med kommunala medel avsatta i budget kunde renoveringsplanerna skrida till verket.

Jag är inte så angelägen att stå och ropa hej, ännu. Men den dagen vi inviger det kommer jag känna stor tillfredsställelse.

Beskrivningen av Lugnarohögen är utdaterad. Men räkna med att det kommer upp en ny fräsch skylt när kommunens arbete är klart.

Beskrivningen av Lugnarohögen är utdaterad. Men räkna med att det kommer upp en ny fräsch skylt när kommunens arbete är klart. Foto: Rickard Gustafsson

Andreas Meimermondt, kultur- och utvecklingschef på Laholms kommun, var under måndagen väldigt nöjd och glad över att arbetet kommit igång.

– Vi vet inte riktigt vad som väntar när vi gör detta och tror att det i bästa fall kan ta fyra till åtta veckors arbete. Men stöter vi på utmaningar kan det ta hur lång tid som helst, säger han och syftar på det arkeologiska arbete som väntar.

Efter det ska graven restaureras för att i framtiden återigen kunna öppna för besökare.

– Vi har ett väldigt defensivt uppsatt mål. Men nästa sommar hoppas vi kunna öppna för allmänheten. Jag är inte så angelägen att stå och ropa hej, ännu. Men den dagen vi inviger det kommer jag känna stor tillfredsställelse.

Grävarbetet vid Lugnarohögen kommer att pågå närmsta dagarna. Därefter kommer arkeologerna och byggnadsingenjörerna för att undersöka graven från bronsåldern.

Grävarbetet vid Lugnarohögen kommer att pågå närmsta dagarna. Därefter kommer arkeologerna och byggnadsingenjörerna för att undersöka graven från bronsåldern. Foto: Rickard Gustafsson

Publicerad 20 August 2019 11:59