Ulf Severinsson och Felicia Pettersson (som tidigare var en del av projekt Fiska brandmän, reds. anm).
Ulf Severinsson och Felicia Pettersson (som tidigare var en del av projekt Fiska brandmän, reds. anm).
Foto: Hanna Eklöf/Arkiv
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Brandmännens arbetsmiljö kan bli renare till årsskiftet

- Projekt Friska brandmän är i gång men än dröjer det innan tvättar är på plats


LAHOLM. Arbetet är i gång för att få friskare brandmän genom att minska exponeringen för ohälsosamma ämnen. Men för att kunna löpa hela linan ut inväntar man tvättar, som kan vara på plats vid årsskiftet.

För ett halvår sedan påbörjades projektet Friska brandmän på Räddningstjänsten i Laholm. Sedan dess har man sett över rutinerna under och efter insats. Det för att kunna vidta åtgärder för att minska exponeringen av ohälsosamma ämnen.

Ulf Severinsson, styrkeledare i Hishult och som är involverad i projektet, berättar att man har börjat räkna gångerna brandmännen utsätts för en rökexponering under en insats.

– Jag kan inte säga exakt hur många gånger det är. Men det är många, säger han.

För att kunna genomföra projektet fullt ut krävs det att två tvättar installeras på brandstationen. Bland annat för rengöring av rökskydden. I förra veckan var leverantörer på plats för att se vad lokalerna möjliggör för lösningar.

– Tyvärr är inte lokalerna optimala för att få till någon riktigt bra sluss mellan rent och rökkontaminerat område när det gäller väggar och så. Tyvärr var de inget som vi hade i åtanke när lokalerna renoverades 2012, säger Ulf Severinsson.

Han tror att tvättarna ska kunna vara på plats innan årsskiftet. Men även om projektet i att minska exponeringen av ohälsosamma ämnen då rullar på fullt ut, har arbetet redan kommit igång.

– Vi har haft en utbildning och det krävs att man i tjänst tänker på hur våra redskap används. Nu tänker vi på att inte ta in en otvättad rökdykningslampa eller smutsiga kläder i bilen till exempel. Så vi har kommit en bit på vägen. Den stora utmaningen är att tänket måste implementeras helt i arbetsrutinerna, säger Ulf Severinsson.

De två tvättarna väntas kosta 100 000 kronor och kommer troligen att kunna vara installerade innan årsskiftet.


Publicerad: 04. september 2017 11:30
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Båstad & Laholm

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa