SMASKENS. Joanna Kristensson provsmakar en ört medan klasskompisarna tittar på. Foto: Christin Andersson

SMASKENS. Joanna Kristensson provsmakar en ört medan klasskompisarna tittar på. Foto: Christin Andersson

Eleverna fick provsmaka

Muntert tuggande på blommor och blad

Av
Christin Andersson

BÅSTAD. När örtplockaren Roland Rittman besökte eleverna på KY-utbildningen till Gastronomisk kock på Akademi Båstad hade han med sig många örter.
Marviol, vildportlak, cikoria eller vitplister, ramslök, brännässla, maskros, strandkål, kirskål, strandmålla, styvmorsviol och myskmadra är några av de örter han har med sig och skickar runt i klassrummet så att eleverna får provsmaka.

Smaskens eller?

Genom rummet hörs spridda kommentarer från studenterna: "det var gott", "undrar vad man kan använda det till" och " det skulle jag vilja prova".
− Det är intressant att höra om alla örter och kryddor. Han har en poäng i det han säger och man ser att det används överallt. Det är användbart för oss, sägen Joanna Kristensson som deltar i föreläsningen.

Mycket ätbart

Föreläsningen avslutades med en vandring runt Norrvikens trädgårdar där Roland Rittman pekade ut örter för klassen. I japanska trädgården gömde sig både det ena och andra som skulle kunna platsa på tallriken enligt Roland.

BLOMMA. Hmm, vad är det jag äter ser den manlige kockeleven ut att tänka när han smakar på en blomma. Foto: Christin Andersson

BLOMMA. Hmm, vad är det jag äter ser den manlige kockeleven ut att tänka när han smakar på en blomma. Foto: Christin Andersson

PROVSMAKNING. Roland Rittman och läraren Ylva Röst-Grip botaniserar bland Rolands prover som de sedan skickar runt i klassen för provsmakning. Foto: Christin Andersson

PROVSMAKNING. Roland Rittman och läraren Ylva Röst-Grip botaniserar bland Rolands prover som de sedan skickar runt i klassen för provsmakning. Foto: Christin Andersson

null

Publicerad 05 June 2009 11:40