PILOT. Generalmajor Bert Stenfeldt är den ende i världen som har flugit alla Saabs stridsflygplan . Foto: Christin Andersson

PILOT. Generalmajor Bert Stenfeldt är den ende i världen som har flugit alla Saabs stridsflygplan . Foto: Christin Andersson

”Jag har flugit stridsflygplan i 44 år”

Pensionerad generalmajor nästa man i Röda tråden

Av
Christin Andersson

STRIDSFLYGARE. Röda tråden är tillbaka efter sommaruppehållet. Vecka 27 var Eve Malmquist nyfiken på generalmajor Bert Stenfeldt, som har flugit alla Saabs stridsflygplan och varit med att utveckla Saab stridsflygplan sedan mitten på 60-talet.

Eve Malmquists fråga till Bert Stenfeldt: "Vilka är dina erfarenheter av flygets utveckling?"
− Då jag började flyga gick cirka 95 procent av pilotens förmåga åt att flyga flygplanet och cirka fem procent åt att läsa instrument och agera mot bakgrund av den informationen. Med moderna flygplan som Viggen och Gripen är det tvärtom. Flygplanet flyger sig nästan själv.

Bert Stenfeldt, pensionerad generalmajor i Flygvapnet, är ensam om att ha flugit Saabs alla stridsflygplan.
− Jag är dessutom en av några få som har flugit stridsflygplan i 44 år, berättar han.
Under Bert Stenfeldts år inom det militära har den tekniska utvecklingen varit enorm.
− Varje del i flygplansystemet – till exempel motor, radar och presentationssystem − har utvecklats otroligt mycket.
Sverige har varit med om att utveckla mycket av den nya tekniken, vilket enligt Bert Stenfeldt har varit grundläggande i Sveriges internationella relationer.
− Det tekniska utbyte vi har fått genom USA, Frankrike och Storbritannien hade vi inte fått om vi inte själv haft en enastående teknisk utveckling.

Större delen av Berts militära tjänst skedde under kalla kriget. Genom sitt yrkesliv minns han händelser som när Sovjet sköt ner DC3:an 1952 och när U137 gick på grund i Blekinge 1981.
− Det var flera tillfällen då Europa och världen stod på gränsen till ett tredje världskrig. Det var hårda och allvarliga år som pilot.
En fortsatt teknisk utveckling är enligt generalmajoren grundläggande för Sveriges försvar och för relationerna med Europa och världen.
− Om vi ska ha ett försvar är min uppfattning att vi först och främst ska satsa på underrättelsetjänst samt forskning och utveckling inom teknikområden. Detta utgör grunden för att Sverige i framtiden skall kunna bygga upp krigsförband inför ett militärt hot, som vi naturligtvis hoppas skall utebli.

Frågan går vidare

Jag vill skicka Röda tråden till en av de framgångsrika kvinnorna på Bjäre, Marie Heberlein på Heberleins: "Hur ser du på framtiden för egenföretagarna på Bjäre?"

Personligt

Namn: Bert Stenfeldt Ålder: 75 år. Bor: I Ängelsbäcksstrand. Familj: Min hustru Maybritt och tre söner med familjer i Stockholm. Skulle vilja träffa: Barack Obama. Han är intressant som amerikansk president – han har egna bestämda åsikter men är ändå lyhörd för andra människor. Det bästa med Båstad: Livskvaliteten. Vi har bott på många ställen, men det här slår allt. Det är därför vi bor här. Då skrattar jag: Ofta, ofta åt och med min hustru Maybritt som har gott humör och mycket humor. Det här visste ni inte om mig: Att efter ett liv fullt av spänning så är jag så nöjd med att få leva i och med naturen och i goda vänners krets. Vad är det första du gör när du kommer hem: Kramar min hustru och tillsammans ser vi på havet. Vad gör du om du vinner tre miljoner: Skänker dem till våra tre söner – vi har nog. Vad skulle du ta med till en öde ö: Min hustru, hon svarar för underhållning inte minst genom att ha rätt litteratur med sig efter alla hennes år i biblioteksvärlden.

Publicerad 18 August 2009 08:44