ENTREPRENÖRSANDA. Kreativiteten på Bjäre är hög enligt Charlotta Bjärholm. Foto: Christin Andersson

ENTREPRENÖRSANDA. Kreativiteten på Bjäre är hög enligt Charlotta Bjärholm. Foto: Christin Andersson

”Bjäre är en väldigt kreativ bygd”

Charlotta Bjärholm gillar kommunens företagsklimat

Av
Christin Andersson


LÄRARE. I förra veckans Röda tråden var på Lars-Åke Mattsson nyfiken på Charlotta Bjärholm på MERbyrån. Lars-Åke Mattssons fråga till Charlotta Bjärholm: "Hur är det att vara småföretagare på Bjäre?"
− Det är väldigt kul. Jag skulle inte kunna tänka mig att vara något annat.
Charlotta Bjärholm har varit företagare sedan 2001. Sedan november driver hon MERbyrån tillsammans med två kollegor och hon håller även på att starta upp tidningen The Plant – Science to Market.
− MERbyrån arbetar med lite olika saker, men jag arbetar främst med att ta fram koncept, layout och trycksaksoriginal.
Kreativ grogrund
För Charlotta Bjärholm är Bjäre en kreativ grogrund där både idéer och företag har lätt att växa till sig.
− Bjäre måste vara Skånes svar på Gnosjö. Det myllrar av kreativitet i varje hörn och överallt växer det fram nya företag. Det tyder på att det finns en bra grogrund för små företag.
Varför bygden är så full av entreprenörsanda kan hon inte svara på.
− Varför det är så är omöjligt att säga. Men det finns många bra exempel på företag som har lyckats och jag tror det inspirerar andra.
Lättheten att skaffa kontakter och de nätverk som finns i bygden anser Charlotta Bjärholm dock vara viktiga pusselbitar för ett gott företagsklimat.
− Det finns goda förutsättningar att starta företag med flera verksamma nätverk som Båstad Turism och BNAB. Båstads Företagsby är också viktig.
Företagshotell
MERbyrån är själv ett de av de företag som har valt att hyra in sig i företagsbyn.
− De praktiska fördelarna med att sitta på ett företagshotell är att du kan få service precis som ett stort företag. Här finns restaurang och allt annat. Ett litet företag kan aldrig köpa den servicen själv, det blir för dyrt.
Äran för de många framgångsrika företagen i bygden anser Charlotta Bjärholm dock ska gå till företagen själva.
− Jag upplever att företag här är ganska måna om att hjälpa varandra, både med nätverk och rent praktiskt med uppdrag. Man stöttar aktiviteter och varandra och jobbar för kommunens bästa.
Fotnot: Charlotta Bjärholm skickar Röda tråden vidare till Henrik Andersson, förvaltningschef på framstegsförvaltningen: "Du verkar väldigt intresserad av design – vad gör du för att bejaka det intresset?"

Charlotta Bjärholm

Ålder: 38 år. Bor: I Båstad. Familj: Min man Niklas, våra barn Erik, 9 år och Agnes, 7 år och katterna Doris och Jonte. Skulle vilja träffa: Fysikern och författaren Bodil Jönsson. Det finns en och annan sak jag skulle vilja fråga henne. Det bästa med Båstad: Grevie. Det är Båstads framsida – det är mycket vackrare där. Då skrattar jag: Oftast när min man snickrar. Han klantar alltid till det och råkar ut för olyckor. Det visste ni inte om mig: Jag gillar fysik. Särskilt partikelfysik och relativitetsteorin. Vad är det första du gör när du kommer hem från jobb: Säger till barnen att plocka upp sina ytterkläder från golvet. Vad gör du om du vinner tre miljoner: Jag renoverar badrummen först och främst. Det står först på listan. Vad skulle du ta med dig till en öde ö: Min iPhone och en fungerande uppkoppling.

Publicerad 21 October 2009 10:00