På Bivägen 8A är alla välkomna

Hjälporganisationer bjuder in till öppet hus ipå torsdag

Av
Christin Andersson

BÅSTAD. På Bivägen 8A är dörren öppen för alla oavsett problem eller förflutet. Här har tre organisationer gått samman för att stötta den som står utanför samhället.

Det är många bokstavskombinationer som trängs i den lilla lokalen. RFHL eller Riksförbundet står för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, RSMH är initialerna för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa och Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare förkortas RFS.
- Det händer ganska mycket här för det är tre organisationer som håller till här, berättar Hans Johansson från RFHL.
Någon tydlig uppdelning mellan honom, Michael Cliffer (RHS) och Peter Fält som gör sin praktik som socionom på kontoret är det dock inte. Organisationerna har lite olika ändamål, men allas ambition är att hjälpa dem som behöver hjälp. Särskilt människor med olika former av psykiska funktionshinder eller missbruksproblem.

Hjälper till
Man serverar lunch till subventionerade priser, nattvandrar, organiserar studiecirklar, skapar arbeten, gör studiebesök samt delar ut bröd till hemlösa och fattiga. Medlemmarna kan få hjälp med lite av varje.
Hittills bedriver man verksamheten utan något stöd från kommun, stat eller region.
- Vi har ansökt men får ingenting, säger Hans Johansson.
Trots brist på ekonomiska bidrag har man hittills lyckats få ihop tillräcklig med pengar för att fortsätta verksamheten. Att man behövs är Hans Johansson övertygad om.
- Vi behövs därför att vi kan vara väldigt flexibla för varje individ. Ofta blir en myndighet som en institution där den som behöver hjälp måste anpassa sig. Vi är plastiska och anpassar oss till individen.

Alla behövs
Som till exempel i arbetskooperativet Human Resurs. Utgångspunkten är att alla människor har ett lika värde och att alla människor kan vara till nytta.
- Den stora skiljelinjen i dag är mellan människor som står innanför eller utanför arbetsmarknaden. Vi försöker skapa arbeten för folk utifrån vad de kan göra.
Den som till exempel vill ha något arbete utfört i trädgården, skottat snö eller något annat är välkommen att kontakta Human Resurs som sedan skickar ut personal. Alla som utför arbete får samma timlön oavsett arbetsuppgift.
- Vår ambition är man ska komma hit, växa och gå kunna härifrån. Man ska lära människor att ta hand om sitt liv.
Jan-Åke Svensson eller Janne som han kallas är en av dem som har fått hjälp och som nu själv hjälper till.
- Jag är lite ordningsman här, jag städar lite och hjälper till att laga mat. Och så ska jag vara här klockan nio varje morgon för att öppna, berättar han stolt.


"Vi behövs alla"

ÅSIKT. Tre frågor till Vård- och omsorgschef Susanne Hertting om föreningarna som håller till i lokalen på Bivägen 8A.
Vad tycker ni om denna form av verksamhet?
- Det är jättebra med frivilligorganisationers arbete. Vi behövs alla.
Har ni haft någon kontakt med dem?
- Inte i denna frågan.
Är denna verksamhet något ni kan tänka er att stödja?
- Det vet jag inte. Det får politikerna ta ställning till.

Öppet hus

RFHL, RSMH och RFS bjuder in till öppet hus torsdagen den 21 oktober klockan 11-16 på Bivägen 8A. Lokalen har öppet måndag, onsdag och torsdag klockan 9-18 och tisdag och fredag klockan 9-20.30. Mer info om organisationerna och lokalen finns på bastadx.se. Det går också bra att ringa på telefon 0431-727 00.

Publicerad 15 October 2010 03:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag