De verksamma i Amnesty Båstad/Ängelholm. På bakre raden Anna-Stina Arnrup, Fredrik Paulsson och Jens Nygren. På främre raden André Persson, Christer Arnrup och Kerstin Peterson. Josefine Nygren och Tatjana Markus saknades vid fototillfället. Foto: Privat

De verksamma i Amnesty Båstad/Ängelholm. På bakre raden Anna-Stina Arnrup, Fredrik Paulsson och Jens Nygren. På främre raden André Persson, Christer Arnrup och Kerstin Peterson. Josefine Nygren och Tatjana Markus saknades vid fototillfället. Foto: Privat

”Vi försöker påverka”

Amnesty Båstad/Ängelholm bjuder in till filmvisning

Av
Christin Andersson

BÅSTAD. Fyra frågor till Fredrik Paulsson på Amnesty Båstad/Ängelholm som på fredag 23 september bjuder in till gratis filmvisning på Scala Bio i Båstad för att berätta om sin verksamhet.

Varför har du valt att engagera dig i Amnesty?
– Jag har möjlighet att hjälpa andra människor och deras liv är värt lika mycket som mitt. Det är roligt att faktiskt inte bara läsa om saker utan istället försöka påverka själv.

Vad gör Amnesty i Båstad/Ängelholm?
– Just nu arbetar vi med en by som heter Jayyous som ligger precis där Israel har byggt barriären för att skydda sig mot terroristattentat. Vi försöker påverka genom att skriva brev till politiker och myndigheter som är ansvariga för kränkningar och så försöker vi bilda en opinion på hemmaplan.

Varför engagerar ni er för Jayyous?
– Två tredjedelar av byns jordbruksmark befinner sig på andra sidan av barriären och invånarna kan inte bruka sin jord. För att jordbrukarna i Jayyous ska få tillträde till sin mark måste de ha tillstånd från israeliska myndigheter och det är svårt att få. Tiderna för när grindposteringarna faktiskt är öppna för dem som har passertillstånd är mycket oregelbundna och ofta får jordbrukarna vänta i timmar för att grinden ska öppnas. Det finns många byar i Palestina som har liknande problem. Byn Budrus som vi ska visa film om är en av dem.

Vilket gensvar möter ni från svenskarna?
– Jag tror att det finns ett ganska stort intresse för detta. Konflikten mellan Israel och Palestina har fått väldigt stor uppmärksamhet. Dels är det väldigt poliskt laddat och det finns också väldigt mycket intresse och kunskap om konflikten.

"Budrus"

I samarbete med Malmö Arab Film Festival visar Amnesty Båstad/Ängelholm på fredag 23 september klockan 19 filmen "Budrus" på Scala med engelsk textning. Det är en dokumentär skildring av hur palestinska och israeliska civila kämpar mot bygget av den israeliska barriär som enligt Amnesty hotar utplåna den palestinska byn Budrus på Västbanken. Fritt inträde. Läs mer på www.amnesty.se/bastad eller maila till amnestybastad@telia.com.

Publicerad 18 September 2011 03:00