Till midsommar släpps boken ”Haver du sett Haverdal”. Författare är Ingrid Magnusson Rading som har haft sommarställe på orten i över tjugo år. Foto: Nicole Blomstrand

Till midsommar släpps boken ”Haver du sett Haverdal”. Författare är Ingrid Magnusson Rading som har haft sommarställe på orten i över tjugo år. Foto: Nicole Blomstrand

Haverdal huvudperson i ny bok

Av
Nicole Blomstrand

AKTUELLT. Det som började med några handskrivna historier i ett litet häfte har förvandlats till en bok. Till midsommar släpps ”Haver du sett Haverdal”.
– Det känns väldigt roligt, säger författaren Ingrid Magnusson Rading.
 
Ingrid har tillsammans med sin man Leif varit sommargäst i Haverdal norr om Halmstad i över tjugo år. Och trots att Ingrid är Halmstadbördig hade hon ingen koppling till orten när de beslutade sig för att köpa stugan i början på 90-talet.
– Men det var inget att tveka på när den blev till salu, berättar hon.
 
Nyfikenheten tog över
Med tiden blev Ingrid nyfiken på orten Haverdal, vilken historia den och dess invånare hade i bagaget. Under fikastunder tillsammans med grannarna fick hon höra många historier som hon valde att skriva ner i ett litet häfte.
– Jag tänkte att det kunde vara kul för oss och barnen att ha.
Men projektet växte. En kasse fylld med gamla dokument från ”Föreningen Gamla Haverdal” tog Ingrids skrivande till en ny nivå. Tanken på en bok började slå rot men det är först nu, när den är på väg till tryckeriet som hon vågar gå ut och berätta.
– Jag har alltid varit noga med att det ska vara en hobby och inte vara något tvång. Det är bara nu det sista halvåret som vi har sagt att det ska bli en bok. Många vänner blir nog förvånade när de får se detta i tidningen, säger Ingrid med ett skratt.
 
Fylld med bilder
Boken som kommer att landa på drygt 250 sidor behandlar flera olika ämnen. Ingrid har ett stort fotointresse och därför får både hennes egna och andras bilder gott om plats. I boken får läsaren följa Haverdals utveckling från bondby till blomstrande förort via stenhuggarsamhälle och badort.
Genom sitt researcharbete har hon också lärt känna många Haverdalsbor.
– Det har varit väldigt roligt. Mångas historier har nu tagits tillvara, historier som annars kanske hade glömts bort.
Harplinge hembygdsförening har också hjälpt Inger under resans gång.
– Några personer har läst texten och haft värdefulla kommentarer på innehållet. Det har jag verkligen uppskattat.
 
Haft hjälp
Även om hon bara har haft boken som en hobby har den tagit mycket tid i anspråk. Sedan i julas har hon och maken Leif egentligen lagt all sin fritid på att få den klar för tryckning.
– Leif har satt sig in i hur layoutprogram fungerar och designat mallar för texter och bilder samt gjort bildbehandling. Vi har hjälpts åt båda två.
Hur känns det nu att den är färdig?
– Det känns väldigt roligt att det faktiskt blev något. Och folk har varit så vänliga och tillmötesgående hela vägen, säger Ingrid Magnusson Rading.
 
Fotnot: Boken kommer att lanseras i Hönshuset på Annies Gård midsommarafton och midsommardagen klockan 13-18. Då blir det också en utställning med bilder från boken. Mer information om boken hittar du på www.haverdalsboken.se.

Publicerad 07 May 2012 11:00