Hos Bjäre Moppers brinner intresset för mopeden stark. ”Intresset för mopederna betyder att vi träffas. Annars hade vi inte haft den gemenskapen”, säger Kalle Svensson. Foto: Christin Andersson

Hos Bjäre Moppers brinner intresset för mopeden stark. ”Intresset för mopederna betyder att vi träffas. Annars hade vi inte haft den gemenskapen”, säger Kalle Svensson. Foto: Christin Andersson

Nostalgin är stark hos Bjäre Moppers

Mopeden fyller 60 år

Av
Christin Andersson

BJÄRE. Sextio år efter mopedens tillkomst puttrar intresset för fordonet starkt hos Bjäre Moppers.
– Man blir som en ung påg igen, säger Gert Johansson.

Med hela 320 medlemmar är Bjäre Moppers en av Sveriges största mopedföreningar. Medlemmarna kommer från hela Sverige, men det starkaste sätet ligger så klart i nordvästra Skåne och i synnerhet på Bjäre.
– Att köra moped är en upplevelse från när man var 15 år, säger Gunnar Jansson.
– Det är nostalgi. Som påg drömde man om att ha en moped, berättar Gert Johansson.
– De blir som femtonåringar igen också när de kör moped, säger Maggan Rubin, ordförande i föreningen och skrattar.
– Det är ett visst intresse. Många spelar golf – andra kör moped, säger Gunnar Jansson och ler.

Puch bäst
Bland klubbens medlemmar finns alla sorters mopeder, från Puch till Husqvarna, Monark, Crescent och Zündapp. På frågan om vilken som är bäst utbryter först vilda diskussioner, men sedan kommer Gert Johansson på svaret.
– Det märke man hade när man var 15 år är det bästa. Så för mig är Puch bäst. Jag har exakt samma moped som jag hade när jag skjutsade fjällan första gången och blev tagen av polisen, säger han och skrattar.
Dyrt fordon
Han minns fortfarande hur han drömde om att kunna köpa en moped som ung. På en veckolön på cirka 50 kronor var det inte lätt, när en ny moped år 1960 kostade runt 1 000 kronor. Han lyckades istället köpa en begagnad moped för 350 kronor som han betalade av på.
– Det är väl därför man är så glad i mopeden i dag. Det var en ouppnåelig dröm.
– Min Puch är faktiskt min ungdoms moped. Kjell har också sin Crescent från ungdomen, berättar Kalle Svensson och nickar mot Kjell Larsson.

Moped var drömmen
I nutid har intresset för mopederna blivit en anledning att umgås. Under sommaren åker Bjäre Moppers på utflykter med mopederna och kör rally, men man gör också utfärder utan mopederna. Från september till april träffas man en gång i veckan och har meckarkväll.
– Det är mycket socialt. Vi är ett gäng som gillar att meka och sitta och snacka om mopederna, säger Bosse Werner.
– Intresset för mopederna betyder att vi träffas. Annars hade vi inte haft den gemenskapen, säger Kalle Svensson.

Publicerad 27 June 2012 03:00