Gillar pressen. ”Det roliga med skytte är att pressen ligger helt på en själv, och det är inte bara fysiskt utan också mentalt”, säger Mattias Gunnarsson. Foto: Adam Kalin

Gillar pressen. ”Det roliga med skytte är att pressen ligger helt på en själv, och det är inte bara fysiskt utan också mentalt”, säger Mattias Gunnarsson. Foto: Adam Kalin

Mattias siktar mot nya mål

Av
Adam Kalin

SKYTTE. I början av juli nådde Mattias Gunnarsson karriärens största framgång hittills på skjutbanan då han plockade hem ett JSM-silver i pistol. Nu vill han ta nästa steg i karriären. – Det vore kul att få skjuta internationellt någon gång, säger 19-åringen.

Mattias Gunnarsson från Grevie gör blott sin tredje tävlingssäsong och hade inför den här sommaren ett fältskytteguld i syd-SM som största merit. Nu är det inte så längre. I början av juli tog han nämligen en silvermedalj i juniorklassen av pistol-SM i småländska Skillingaryd.
– Det är min största framgång hittills och det kom lite som en överraskning. För även om jag hade tränat mycket innan så trodde jag inte att jag skulle få så många poäng i grundomgången, säger Gunnarsson.

Särskjutning fick avgöra

I grundomgången satte han personligt rekord genom att få 330 poäng på de sju serierna. I finalen fick han lika många poäng som en av konkurrenterna vilket innebar att särskjutning fick avgöra vem av dem som skulle vinna silvret. Där drog Mattias Gunnarsson alltså det längsta strået.
– De flesta av mina konkurrenter har ju tävlat sen de var 10, jag började när jag var 15 så jag är fortfarande rätt ung i sammanhanget, säger den nyblivne silvermedaljören som nu satsar på att vidareutveckla sig som skytt.
– Den grenen jag vann medaljen i, som är 25 meter precision, finns bara i Norden. Därför ska jag börja öva på fripistol och luftpistol som är internationella grenar och som skjuts i OS. Det ska bli roligt att försöka bli så bra som möjligt.

Ser alla OS-tävlingar

Just OS ligger honom varmt om hjärtat och han berättar att han följde alla skyttetävlingar senast det begav sig i Peking 2008. I år kommer han också att se alltihop säger han.
– Det är ju ingen publiksport egentligen, men när man utövar den själv blir det kul att titta. Man känner ju igen sig och vet hur svårt det är.
En dag hoppas han själv kunna stå på skjutbanan i ett olympiskt spel. Även om den drömmen känns rätt avlägsen just nu enligt honom själv.
– Det vore kul att få skjuta internationellt någon gång, men VM och OS känns rätt långt borta i och med att jag knappt börjat skjuta fripistol än. Jag satsar på att komma så långt jag bara kan så får vi se hur det blir.

På Ramsjö skytteförenings skjutbana i Svenstad har Mattias Gunnarsson spenderat många timmar. Foto: Adam Kalin

På Ramsjö skytteförenings skjutbana i Svenstad har Mattias Gunnarsson spenderat många timmar. Foto: Adam Kalin

Publicerad 31 July 2012 12:00