Matilda Karlsson som tävlar för Tyskland i Backaskolans eget OS får en tysk flagga målad på ena kinden av Hanna Göransson medan Cornelia Harrysson ritar ett hjärta på andra kinden. Foto: Christin Andersson

Matilda Karlsson som tävlar för Tyskland i Backaskolans eget OS får en tysk flagga målad på ena kinden av Hanna Göransson medan Cornelia Harrysson ritar ett hjärta på andra kinden. Foto: Christin Andersson

Backaskolan kramar sista droppen ur OS

Elever tävlade i grenar som svampkramning och spjutkastning

Av
Christin Andersson

GREVIE. Med pompa och ståt invigde eleverna på Backaskolan sitt eget OS. Sedan blev det sjukamp i grenar som svampkramning, låghoppning, strutdribbling med mera.

Under fanor för länderna Grekland, Sverige, Finland, Danmark, Italien, Frankrike, Polen, Litauen och Tyskland ställer barnen från Backaskolan upp sig på idrottsplatsen i Grevie. Bakom fackelbäraren Saga Paulsson marscherar sedan eleverna, från förskoleklassen upp till sjätte klass, fram till invigningstalaren Roger Hansson. Han får också tända OS-elden.
– Jag är här för att det är kul och för barnens skull. De har definitivt lyckats med att skapa lite OS-känsla. Många länder var representerade och det blev lite högtidligt med tändandet av OS-elden, säger Roger Hansson som vann OS-guld i ishockey i Lillehammer 1994.

Skapar delaktighet

I grenar som spjutkastning med blompinne, landets stående länghopp, svampkramning, stafett – laget runt, kulstötning med bakpotatis, låghoppning och strutdribbling blir det sedan kamp mellan de olika lagen.
– För oss är det jätteviktigt att ha trygga elever och känna delaktighet och gemenskap mellan barn i alla åldrar och personal. Vi brukar alltid försöka ha några sådana här aktiviteter tillsammans varje år. Eftersom OS ligger i tiden, låg det nära till hands, säger förskoleläraren Anne Hall.
Hon driver det hälsofrämjande arbetet på Backaskolan, som sedan två år certifierad som hälsofrämjande skola.

Lär känna

Just dagens aktiviteter uppskattas stort av eleverna.
– Det är bra. Det är kul att motionera, säger Rebecka Eriksson, klass 3.
– Det är roligt att sporta, tycker Jakob Ivarsson, klass 6.
Han ser också en annan vinning med dagen.
– Och det är skoj för man får lära känna eleverna i förskoleklassen som är nya här på skolan och man lär känna alla andra bättre.
Segrare i OS på Backaskolan blev lag Danmark, medan Litauen och Polen får dela på andrapriset.
– Men alla är vinnare och får pris, även om vinnarna får ett lite större pris, säger Anne Hall och ler.
 

Publicerad 06 September 2012 11:00