Mikaela Nordlund trivs i sin lilla arbetshörna, men det är lite trångt. Men familjen ska snart flytta och då får hon ett eget kontor: ”Det ska bli skönt”, säger hon. Foto: Christin Andersson

Mikaela Nordlund trivs i sin lilla arbetshörna, men det är lite trångt. Men familjen ska snart flytta och då får hon ett eget kontor: ”Det ska bli skönt”, säger hon. Foto: Christin Andersson

Hon vill illustrera på heltid

Mikaela Nordlund skapar sin egen karriär som tecknare

Av
Christin Andersson

BÅSTAD. Mikaela Nordlund hade aldrig någon tanke på att hon skulle kunna leva på sina talanger som tecknare. Bara några år senare är hon på god väg mot att bli illustratör på heltid.

I en liten vrå på övervåningen i huset i Båstad, mellan två sovrum, har illustratören Mikaela Nordlund sin arbetshörna. Här skapar hon sina figurer.
– Det är fortfarande lite overkligt. Man sitter här hemma och knåpar med en illustration och skickar iväg den. Sedan kommer ett paket hem med den färdiga produkten.
Sedan några år tillbaka gör hon illustrationer till texter av Ängelholms-födda My Blomqvist, även känd som Snårpan.

Stort samarbete

– Det har blivit ett ganska stort samarbete. Vi har gjort inspirationskort, tavlor, smycken, planscher, dagbok - som sålde slut på en månad - och mycket mer till Kreativ Insikt. Jag hade aldrig trott att det skulle kunna bli så stort, säger Mikaela och fortsätter:
– Man kan vara ute och resa och gå in i någon liten butik på en landsort, och så har de hur många av produkterna som helst. Det är helt otroligt att bilder och text kan beröra så mycket.
Hon illustrerar både för hand och med datorn, men använder ofta båda innan hon är klar med en illustration.
– Just nu jobbar jag främst med akvarell, tusch och penna.
Inspirationen till sina skapelser får hon från livet, men även från andra källor.
– Jag gillar Salvador Dalí och Pettson och Findus. Och så är barnen förstås också en inspiration. Man ser saker genom deras ögon och synvinkel, säger Mikaela och berättar om de två döttrarna Alva, 7 år och Tilde, 5 år.
Mikaelas förhoppning är att kunna försörja sig på heltid som illustratör i framtiden, men ännu så länge arbetar hon kvar på Systembolaget.

Satsar framåt

– Jag jobbar 75 procent där och så illustrerar jag på heltid. Eftermiddagarna är jag med barnen, men resten av tiden går åt till att jobba.
Dessutom har hon under hösten läst en kurs i illustration via distans på Berghs School of Communication.
– Det har gett mig mer självförtroende. Innan var jag osäker på om jag skulle klara av att arbeta mot tidningar och spelföretag.
Nu ser hon i stället möjligheterna.
– Det finns så mycket man kan göra. Det hade till exempel varit jätteroligt att arbeta med appar.

Fotnot. Följ Mikaela Nordlund på bloggen hemmahosmika.blogspot.com.

Publicerad 18 December 2012 03:00