Det sjuder i Fabriken

Torekovs egen företagsby växer och frodas

Av
Christin Andersson

TOREKOV. Utifrån ser det ganska lugnt ut, men inuti Fabriken i Torekov sjuder det av aktivitet. Lokaltidningen har besökt den två år gamla företagsbyn, som har blivit det nya hjärtat i Torekov.

I juli 2010 köpte Dan Nilsson Nolatos gamla fabrikslokaler i Torekov av Båstads kommun, som ägt lokalerna sedan 1972 när Nolato byggde en ny fabrik. Strax därefter startade han företagsbyn Fabriken.
– Då var det i princip bara fyra hyresgäster, varav vi var en. Vi ville ha egna lokaler i huset, men såg också en möjlighet att göra något annorlunda, säger Dan Nilsson.
Två år senare är lokalerna väsentligt uppfräschade och inhyser tio rörelser samt 40 uthyrda förråd. Endast 1 000 av 5 000 kvadratmeter återstår att hyra ut.
– Problemet med att driva en sådan här verksamhet är att få balans mellan renovering och hyresintäkter. De första åren har vi bara stoppat in pengar, men vi räknar med lönsamhet snart.
Särskilt nöjd är Dan Nilsson med Matstället och Torekov Båt & Motor som attraherar mycket folk, men han vill gärna se ännu mer aktivitet.
– Vi måste ha fler hyresgästerna som lyser upp huset. Det skulle vara trevligt att ha ett bageri och torg här utanför där man säljer grönsaker på sommaren.
En livsstil
Finns inte redan en tjänst i Torekov så vill Stefan Gustafsson på Torekov Båt & Motor erbjuda den. Sju dagar i veckan befinner han sig på Fabriken där han erbjuder allt från förvaring och reparation av bilar, båtar, cyklar och gräsklippare till försäljning av färg, posttjänster och utlämning av Systembolagets varor.
- Det gäller att hitta på saker så att man har att göra under hela året, säger Stefan Gustafsson.
Företaget var tidigare beläget i en mindre lokal i södra delen av de gamla fabrikslokalerna, men när den nya företagsbyn drog igång tog Stefan Gustafsson chansen att utveckla sin rörelse. Nu hyr han nu 2 000 kvadratmeter, varav 1 500 kvadratmeter är lagerlokaler. 
- Jag har alltid haft många olika saker att göra och det är det som håller en lite vid liv. Den ena halvtimmen blir aldrig lik den andra.
Han är inte heller främmande för att starta upp nya tjänster.
- Folk kommer hit med sin problem och så får vi lösa dem. Man får vara lite envis för att hitta lösningar, säger Stefan Gustafsson och ler brett.
Annorlunda grej
Hos grannrörelsen Matstället finns en liknande företagaranda. Thomas och Anette Bohlin drog i gång sin restaurang i Torekov, efter att tidigare ha drivit en Ica-affär i Ängelholm och macken vid Erikslund.
- Det är en liten annorlunda grej för oss, men vi har alltid tyckt att laga mat, säger Thomas Bohlin.
Paret har kvar sin bostad i Ängelholm, men numera har de också en lägenhet i Torekov för att ha närmare till arbetet.
- Vi trivs här. Det är bra med kunder och det kommer fler och fler varje dag. Att ha öppet året runt är vår nisch, det är det ingen annan som har.
Just nu arbetar paret också med att öppna en ny sportbar för medlemmar.
- Det är många som bor här som är sportintresserade. Vi ska visa fotboll, hockey, formel 1 och allt annat folk gillar, berättar Thomas Bohlin.
Jobbar via dator
Ett stenkast bort ligger Claes Warholms kontor. Efter att i ha drivit sin firma Warholm Trading AB i Stockholm i 20 år, har han nu flyttat företaget till Torekov.
- Jag arbetar med import och export av biltillbehör. Jag jobbar via datorn och kan sitta var som helst, säger Claes Warholm.
Han har tillbringat somrarna i Torekov ändå sedan han var liten, men det räckte inte längre.
- Man kommer till ett stadium när man känner att man vill vara här mer. Det är en fin bygd och en fantastisk miljö. Nu kan man åka åt andra hållet och besöka Stockholm istället, säger han.
Efter ha att tittat runt efter lokaler i Båstads kommun upptäckte han Fabriken på hemmaplan i Torekov. Sedan oktober hyr han kontor och lager.
- Det som är allra viktigast för mig är anslutning till Internet och att leveranser och hämtning av gods fungerar. Jag trivs väldigt bra här.
Aktivera byn
Det är inte bara företag som huserar i Fabriken. Leaderprojektet Byakontoret i Torekov har använder en lokal för sin verksamhet i Aktivitetshuset, och nu startar ABF kursverksamhet i huset.
- Tanken är att vi ska aktivera Torekovsborna och göra landsbygden levande genom att skapa mötesplatser, säger Leif Dehlin, verksamhetskoordinator på ABF.
Med start i februari drar olika datorkurser i gång och samma månad börjar också en grundkurs i släktforskning.
- Det ska bli kul att lära ut om datorer och bygga kompetens, men också att skapa möten mellan människor, säger Fredrik Strandberg som är instruktör för datorkurserna.
De riktar sig både till nybörjare och till de lite mer erfarna som kanske vill lära sig att skapa en hemsida.
- Jag ska visa hur till exempel ett litet företag enkelt kan skapa en hemsida, som vem som helst kan redigera.
För den som inte vet vad Facebook och Twitter är finns också hjälp.
- Jag kan tänka mig att det är många som är lite rädda för sociala medier, säger Fredrik Strandberg och ler.

----

Dan Nilsson, Stefan Gustafsson, Thomas och Anette Bohlin, Claes Warholm, Leif Dehlin, Fredrik Strandberg och alla andra i Fabriken fortsätter att jobba på. Och hela tiden blir det mer liv och rörelse i på det gamla fabriksområdet. 

Publicerad 06 March 2013 01:00