Syskonpar siktar på egen tv-serie

Gabriel Klint-projektet beviljas manusstöd av Svenska Filminstitutet

Av
Dan Johnsson

FILM. Ängeln som vill mer än han får kan fortsätta att hjälpa människorna. Svenska Filminstitutet har beslutat att stödja Gabriel Klint-projektet.

Stämningen vid köksbordet i Grevie är lite bekymrad, ända tills mobilen ringer. Amanda Romare försvinner in i ett angränsande rum för att ta samtalet. När hon kommer tillbaks och slår sig ned vid bordet ler hon med hela ansiktet.
– Vi har fått manusstödet! det var Svenska Filminstitutet som ringde och meddelade att de tänker stödja Gabriel Klint-projektet, säger hon.

Syskonen Romare är inte nya i rollen som filmskapare. I mars släpptes en filmtrailer som handlade om ängeln Gabriel Klint. I rollistan fanns kända skådespelare som Johannes Brost och Alba August.

Projektet kunde genomföras med ideellt arbete och stöd från olika organisationer som inriktar sig på ungt skapande.

Men det har gått många månader sedan premiären i våras. Därför var beskedet från Svenska Filminstitutet mycket välkommet.
– Nu är en del av första steget avklarat, vi fått pengar för att kunna skriva manuset till fortsättningen, sedan måste vi söka igen för att klara av produktionen, säger Amanda Romare.

Målet är att producera en tv-serie som ska sändas på webben. Tv-serien ska ha sin premiär under 2015. Återigen är ängeln Gabriel huvudpersonen i dramat som riktar sig till unga människor.

Den tionde december i år släpptes en musikvideo av soundtracket till trailern. Text och musik är skapad av Tilda Holmström, som är ytterligare en medlem i gruppen bakom Gabriel Klint-projektet. Adina Romare har gjort animationerna.
– Jag ritade på en ritplatta och satte samman det i datorn, det tog en stund, säger hon.

Resultatet är rörliga animationer och musikvideon "Life goes on" finns både på Spotify och Youtube. Tanken bakom projektet med ängeln Gabriel har högre ambitioner än att bara vara ren underhållning.

Amanda Romare talar mycket om hur unga personer kan ha problem, som samhället har svårt att bemöta på något bra sätt. Problem som handlar om döden och självmordsförsök och andra existentiella frågor.
– Jag vill nå ungdomarna på ett mer lättsamt sätt, det finns ingen som försöker göra det i dag, säger Amanda Romare och fortsätter:

– Ett sätt kan vara genom fiktion, det kan vara en hjälp för de som inte mår akut dåligt, men som ändå behöver få ett utlopp för sådan tankar.

Publicerad 17 December 2013 00:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag