DET ULTIMATA MÅLET. Christina Bengtsson siktade mot en centimeterstor prick i 15 år. 10,9, som i boktiteln, är idealresultatet. FOTO:PEROHLSSON

DET ULTIMATA MÅLET. Christina Bengtsson siktade mot en centimeterstor prick i 15 år. 10,9, som i boktiteln, är idealresultatet. FOTO:PEROHLSSON

Fokus ledde till världstopp

Christina Bengtsson – guldskytten som vill lära Svensson att sikta rätt

Av
PER OHLSSON

BÅSTAD. Hon bestämde sig för att bli bäst i världen – i någonting. Det tog sin tid av slit och motgångar, men hon lyckades. Nu sitter förra elitskytten Christina Bengtsson högst uppe på Bjäre och vill dela med sig av sina erfarenheter.
Att fokus är ledordet för en precisionsskytt med siktet inställt på en liten prick 50 meter bort, som hon dessutom ska träffa 60 gånger i rad, det begriper vem som helst. Men även andra – allt från elitidrottare till Svensson i vardagen – kan vinna tid och framgång med närvaro och koncentration. I alla fall om vi får tro Christina Bengtsson.
Hon är officer, utbildad på JAS 39 Gripen och har varit chef för CISM Europakontor i Bryssel. Men framför allt är hon före detta världsmästare individuellt och i lag. Efter en framgångsrik och extremt målfokuserad tävlingskarriär, såväl militärt som civilt, sitter hon tillbakalutad och berättar.
– När jag var 23 år och gick på Chalmers bestämde jag mig för att bli världsmästare i en sport. Jag kände att det fanns kapacitet inom mig, och eftersom jag skjutit lite luftgevär tidigare föll valet på precisionsskytte.
Hon åkte och köpte ett vapen och började träna – slentrianmässiga pass i trista, blydoftande lokaler.
Långt senare, i en Båstadvilla med magnifik utsikt över Laholmsbukten och bort mot Halland där hon har sina rötter, avslöjar hon att hon aldrig varit intresserad av sport. Däremot fanns behovet att tillfredställa ett inre driv.

Foppa och Magda

Vägen gjorde mödan värd i jakten på första VM-guldet. Det kom i Schweiz 2005, åtta år efter beslutet att elitsatsa.
Via Försvarsmaktens elitidrottsprojekt kunde Christina Bengtsson kombinera träning och arbete. Hon stod 25 timmar i veckan i 15 år och fokuserade på en centimeterstor prick.
Under en skräddarsydd utbildning inom ekonomi och ledarskap för idrottare, träffade hon så småningom fixstjärnor som Magdalena Forsberg och Peter Forsberg.
– Jag var minst känd av alla i första kullen på Handel, och förstod att det varit en förmån att ha fått verka i en gren där man inte syns och hörs, utan där det handlar om ren och skär passion.
Som projektarbete på Handelshögskolan intervjuade hon näringslivsprofiler som Stefan Ingves, Hans Vestberg, Martina Bonnier och Håkan Syrén om deras förhållande till fokusering. Hennes egna tankar i ämnet, kombinerat med aktuell forskning, kommer nu i en bok med den precisa titeln ”10,9 – Konsten att fokusera”. Det handlar om att bland tusen tankar välja den rätta, att lära sig prioritera, och inte minst prioritera bort.
– I dagens stressade samhälle är det lätt att villa bort sig, i stället för att leva i nuet och göra det vi kan. Skyttet är utgångspunkt i boken, men det här gäller överallt.

Konsten att välja bort

I Christinas värld gäller inte minst att koncentrera sig på det som INTE måste göras. För att jobbet i Stockholm, bokreleaseser, familjen i Båstad och föreläsningar lite varstans ska hinnas med.
– Många har frågat hur jag hunnit skriva en bok som mamma till en tvååring som är hemma på heltid. Svaret är disciplin, samt att Christoffer sover väldigt mycket, konstaterar hon ödmjukt.
Men det har ju frigjorts några timmar träning i veckan. Christina Bengtsson sköt sitt senaste skott i Rio de Janeiro sommaren 2011, och har inte laddat om geväret.
– Jag öppnade vapenboxen nyligen och där låg allt orört från Brasilien. Träning och tävling saknar jag inte, däremot alla skyttevänner.
per.ohlsson@lokaltidningen.se

PERSONLIGT

Namn: Christina Bengtsson.

Ålder: 41.

Bor: Axelstorp, Båstad.

Familj: Maken Michael, sonen Christoffer.

Jobb: Officer på Försvarshögskolan, författare, föreläsare..

Aktuell: Släpper boken "10,9 – Konsten att fokusera" (Volante förlag).

Idrottsmeriter: Världsmästare i precisionsskytte både individuellt och i lag.

Publicerad 16 August 2015 13:00