Tillsammans håller Åsa Ragnarsson och Emma Jönsson i trådarna för Torekovs Open water-lopp. “Det synliggör fantastiska Bjäre”, säger dem.

Tillsammans håller Åsa Ragnarsson och Emma Jönsson i trådarna för Torekovs Open water-lopp. “Det synliggör fantastiska Bjäre”, säger dem.

Torekov får Open water-sim

TOREKOV. I sommar får Torekov ett öppet vatten-lopp. Anledningarna är bland annat att sätta Torekov på simkartan samt att synliggöra orten.

Det är tre kilometer som simmas på öppet vatten, mellan Kappelhamn på Hallands väderö och Torekov i sommar när orten får sitt första open water-sim. Den typen av ”extremsim” är ovanlig i Skåne och södra delarna av landet, enligt Åsa Ragnarsson på Turistbyrån i Torekov och kläckte idén. Tillsammans med Emma Jönsson, van triathlontävlare, håller de nu i trådarna för vad de tror är Torekovs första open water-lopp.
– Jag träffade på en äldre man som berättade att han i sin ungdom hade simmat mellan Torekov och Hallands väderö. Han kunde inte dra sig till minnas om det var en tävling eller inte. Men då kände jag direkt att jag ville dra i gång ett sånt, säger Åsa Ragnarsson.

Förutom att tävlingen synliggör Torekov sätter den även orten på simkartan, något som Emma Jönsson har längtat efter.
– Tyvärr har vi ju ingen simhall på Bjäre så bjäreborna som vill simma får göra det i havet. Vi önskar att det fanns mer simmöjligheter, speciellt när vi har den fantasiska tillgången här med ett fantastiskt hav, säger hon.
Simtävlingen kommer att arrangeras den 28 augusti och det finns möjlighet för 149 simmare att ställa upp i tre klasser; damklassen, herrklassen och motionsklassen. Men det är inte vem som helst som ska ge sig på att ställa upp i tävlingen, enligt Åsa Ragnarsson och Emma Jönsson.
– Har man inte simmat öppet vatten tidigare ska man inte ställa upp i tävlingen. Det är väldigt ansträngande och för den som inte har crawlat i strömt vatten kan det lätt uppstå en panikkänska, säger Emma Jönsson som själv har simmat sträckan tävlingen förläggs på.

Förberedelserna är många och eftersom arrangemanget drivs av ideella krafter, i samarbete med Turistbyrån i Torekov och simklubben IS Göta, ligger stort fokus på att hitta sponsorer. Men även funktionärer. Och så här långt har ett 20-tal simmare anmält sig.
– Det känns jättepositivt. Vår förhoppning är att arrangemanget ska sprida sig över landet och även till Danmark samt att det ska vara ett stående inslag varje år. På sikt kan det bli kringarrangemang på land och eventuellt ett barnlopp, säger Åsa Ragnarsson.


Info om anmälan finns på: torekovopenwater.se

Publicerad 04 March 2016 13:00