Isak Pettersson har ett nytecknat kontrakt med Halmstads bollklubb och kommer fortsätta att satsa på fotobollen framåt. “Det känns fantastiskt att fotbollen nu är mitt jobb”, säger han. Foto: Ida Asplund Ådahl

Isak Pettersson har ett nytecknat kontrakt med Halmstads bollklubb och kommer fortsätta att satsa på fotobollen framåt. “Det känns fantastiskt att fotbollen nu är mitt jobb”, säger han. Foto: Ida Asplund Ådahl

Isak Pettersson lever och andas fotboll

LAHOLM/MELLAN 18 OCH 30. För första gången är fotbollen hans jobb. Men även hans fritidsintresse är just fotboll.
– Det är en förmån att få göra det man älskar mest, säger Isak Pettersson.

Isak Pettersson slapp söka jobb, till skillnad från många klasskompisar, direkt efter skolan. För säsongen har han ett nytecknat kontrakt med Halmstad bollklubb. På plan är han andremålvakt. Han är ödmjuk inför framgången men glädjen lyser ända inifrån och ut.
– Det känns helt fantastiskt. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Mitt mål har alltid varit att kunna försörja mig på fotbollen, säger han.

Nyligen kom han hem från ett landslagsläger i Portugal och spelade två av tre matcher. Mot Portugal och Ryssland. Tyvärr kom han och laget hem med EM-kvalförlust. Men erfarenheten ser Isak Pettersson nästan som det viktigaste. 
– Sådana läger är otroligt lärorika. Jag har lärt mig massor. Sedan är det något speciellt att representera Sverige, stå där och sjunga nationalsången med emblemet på bröstet. Det strävar jag mot att få göra igen, säger han.
Hans dagar på jobbet ser kanske inte som så många andras. Dagligen innebär det träning med HBK på förmiddagarna, eftermiddagarna beskriver han som att han själv har ansvar för att fylla.
– Jag tränar mycket mer än förmiddagspassen, så där går det en del tid. Sedan är det ju skolan som kräver mycket tid, nu extra mycket inför studenten, säger han.

Han går på Sannarpsgymnasiet i Halmstad och planerar att eventuellt utbilda sig till lärare, ”för att falla tillbaka på efter fotbollen”, som han uttrycker det.
– Jag satsar fullt ut på fotbollen. Kontraktet med HBK har jag i två år, sedan hoppas jag så klart på förlängning eller att någon annan klubb ska vara intresserad, säger han.
Och det är även fotbollen som gäller på fritiden. Då tränar han pojkar 14 till 16 år i Genevad/Veinge IF. Gör han inte det sticker han gärna till planen hemma i Veinge och spelar med kompisarna.
– Största delen av min vakna tid går till fotbollen, säger han och ler.

Isak

Ålder: Fyller 19 i år.
Familj: Mamma, pappa, två syskon och flickvän.
Om 10 år: Befinner jag mig på Real Madrids hemarena Santiago Bernabéu – man måste ha drömmar.

Publicerad 23 April 2016 12:00