Elvira nekas hjälp av Försäkringskassan

Av
Hanna Eklöf

LAHOLM. Fermåriga Elvira kan varken gå, prata eller äta själv. Ändå får hon ingen assistans från Försäkringskassan.
På grund av ett ovanligt kromosomfel har Elvira Blom från Laholm en grav utvecklingsstörning och ett väldigt stort hjälpbehov, berättar mamma Kim. Trots det får de ingen personlig assistans via Försäkringskassan, som bland annat hänvisar till föräldraansvaret och det faktum att Elvira sondmatas.
Helt utan hjälp är man dock inte, eftersom man istället beviljats assistans från kommunen, men inget på nätterna.
– Vi har 50 timmar per vecka, men en vecka har väldigt många timmar. Och vi kan inte använda de timmarna på natten, berättar Kim Blom.

På grund av Elviras behov blir familjen, både föräldrar och barn, ofta väckta på nätterna, vilket påverkar vardagen.
– Vi har inte fått sova en hel natt på flera år och hon väcker sina syskon flera gånger per natt. Och jag har fått säga upp mig från min heltidstjänst, berättar Kim, som nu arbetar som assistent åt Elvira.
Hon menar att familjens fritid blir väldigt begränsad:
– Vi kanske vill vara barnfria någon helg för att kunna åka i väg, men det kan vi inte göra för tillfället. Vi har barnvakter till våra andra barn, men ingen vågar ha Elvira, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att se till varje familjs behov. Fritidsaktiviteter händer i princip aldrig, utan vi får hålla oss hemma för det mesta.

Förra veckan deltog familjen i en manifestation, för den personliga assistansen och LSS, som anordnades av flera funktionshinderorganisationer utanför kommunfullmäktigemötet i Halmstad.
– De får ju absolut inte strama åt mer, säger Kim.
RBU Hallands ordförande Maria Norrman menar att en del inte vågar ansöka om fler assistanstimmar, trots ett ökat behov, eftersom de är rädda att förlora de timmar som de redan har.
– Vi vill få opinionen att inse det tokiga i neddragningarna, säger Maria Norrman och påpekar att neddragningar drabbar hela familjer:
– Vi känner att det drabbar både personer med funktionsnedsättningar och familjerna väldigt hårt, man får ett mindre värdigt liv. Man kanske inte klarar av arbetet eller blir sjukskriven. Det får ju stora konsekvenser.

Maria Norrman på RBU Halland:

Maria Norrman på RBU Halland: "Vi vill få opinionen att inse det tokiga i neddragningarna."

null

Publicerad 19 December 2016 06:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag