En av landets dyrbaraste golfpokaler stulen

BÅSTAD.

En av landets dyraste golfpriser, gjord av 20 karats guld med infällda briljanter, har stulits från Båstad golfklubb.

Det var natten mellan måndag och tisdag som klubben utsattes för ett inbrott i restaurangen där prispokaler, både nya och gamla, förvaras i ett skåp. Den mest värdefulla, Guldpokalen, gjord i 20 karats guld och smyckad med 72 briljanter blev tjuvarnas byte. Enligt klubbchefen Jörgen Kjellgren är det inte bara klubbens mest värdefulla pokal, utan troligen även en av landets mest värdefulla golfpriser.

– De har vetat vad de har sysslat med. Ingen annan pokal försvann, säger klubbchefen.

Pokalen stod i ett skåp med skyddsglas men under de 12 minutrarna det tog tills väktare var på plats, hann förövarna få med sig Guldpokalen.

Priset har funnits i klubben sedan 70-talet, dit den skänktes av hovjuveleraren Franz Holm. Under 47 år har man spelat om den i tävlingen med samma namn som priset – Guldpokalen.

– Under 70-talet var det en elitmönstring bland de som tävlade om priset, säger Jörgen Kjellgren.

Värdet är svårt att sätta på pjäsen av guld, men enligt Jörgen Kjellgren talade man om att den då var värd 50 000 kronor. Men i dagens penningvärde skulle det i runda slängar innebär omkring 400 000 kronor.

– Sedan har ju dåtidens och nuvarande guldvärde också en påverkan på det totala värdet, säger klubbchefen.

På golfklubben har man hoppas man på att pokalen ska hitta hem igen och ber därför allmänheten att höra av sig om man vet någonting om det inträffade. För framtiden tittar klubben även på utökade säkerhetslösningar.

– Vi undersöker om det finns starkare säkerhetsglas och om vi kan få till en kameraövervakning i restauranger. Som det är nu har vi övervakning i reception och i shoppen, säger Jörgen Kjellgren.

Tävlingen går i juni. Om priset inte har återfunnits tills dess... finns det någon ersättande pokal?

– Vi har inte hunnit diskutera det än. Vi får se vad som händer. Men vi hoppas givetvis på att vi ska få tillbaka den.

Publicerad 15 December 2017 11:35