Utbildning till cykeltekniker blir den första i landet

"Överlag är intresset stort"

BÅSTAD.

Många cyklister lockas till Bjärehalvön. Det är en av anledningarna till att Akademi Båstad i samarbete med Båstad Turism och näringsliv startar landets första vuxenutbildning till cykeltekniker.

Intresset för cykling har ökat enormt och även på Bjärehalvön. Men vem ska ta hand om cykelreparationerna i framtiden? Det hoppas Akademi Båstad och Båstad Turism och näringsliv kunna ge svar på med en ny utbildning till cykeltekniker.

– Det finns inga utbildningar och många är självlärda cykelreparatörer – visst, branschen har en del ofta märkesbaserade reparatörskurser. Men det är yrkesroll som håller på att dö ut – något som inte alls rimmar bra med det stora intresset som finns idag. Branschen kan inte längre utvecklas. Man hittar inte kompetensen helt enkelt, säger Helen Rosenberg, utbildningsledare på Akademi Båstad.

Utbildningen som startar i Båstad i slutet av januari nästa år är den första av sitt slag, enligt utbildningsledaren. Teori kommer att varvas med praktik som utgör cirka 60 procent av utbildningen. Man kommer ha ett tätt samarbete med näringslivet och har föreläsare med expertkompetens.

Mycket händer inom cyklingen på Bjäre, där man bland annat arrangerade Båstad bike week för första gången i år och 2018 kommer landsvägs-SM i cykling att avgöras på Bjäre.

– Sedan har vi ju Kattegattleden och även det pågående projektet "Aktiv livsstil". Båstad håller på att bli en riktigt cykeldestination. Därför ligger den här nya utbildningen helt i linje med det, säger Helen Rosenberg.

Sista anmälningsdagen för utbildningen är den 8 januari och den 24 januari hoppas man att kunna starta utbildningen med avslut i juni 2018.

– Det har kommit in några anmälningar och jag tycker överlag att intresset är stort. Det ringer nästan någon dagligen och undrar om saker kring utbildningen, säger Helen Rosenberg.

För att utbildningen ska kunna starta krävs tio elever – något som troligen inte kommer att vara något bekymmer enligt utbildningsledaren.

– Jag hoppas verkligen att vi ska kunna komma i gång. Vi är så glada och stolta över att vi kan hjälpa till och bidra till näringslivet och branschen genom den här utbildningen. Jag är mest förvånad över att ingen annan redan har startat en sådan här utbildning, säger Helen Rosenberg.

Publicerad 18 December 2017 13:32