Upplevd trygghet ökar i kommunen

LAHOLM.

Drygt 80 procent av invånarna känner sig trygga i Laholms kommun. Det visar trygghetsundersökningen som kommunen och polisen genomförde i höstas.

– Resultatet tyder på att den upplevda tryggheten har ökat jämfört med 2016, säger kommunpolis Kristian Nilsson på kommunens sajt.

Undersökningen genomfördes för tredje året i rad, och är ett led i polisens arbete med att ge invånarna i kommunen ett Medborgarlöfte. Det ska i sin tur ligga till grund för det lokala polisarbetets inriktning. Löftet innehåller också överenskommelse mellan polisen och kommunen om olika insatser för att förebygga brott, öka tryggheten och minska brottsligheten.

Tidigare undersökningar har visat att kommuninvånare upplevt störst otrygghet i området runt LP Hanssons väg i Laholm. I årets undersökning är platsen inte lika framträdande. Centrala Laholm och Stadsparken nämns i stället i större utsträckning. Undersökningen har också kartlagt invånarnas upplevda trygghet i hemmet och i området där de bor. Närmare 93 procent är trygga i hemmet och nästan 88 procent i sitt bostadsområde.

I det nya medborgarlöftet lovar man ökad synlighet, att ha fler trafikkontroller och att göra fler skolbesök.

– Vi ska komma spontant, prata med elever och ibland äta lunch tillsammans med dem. På så sätt blir polisen en naturlig del av samhällsbilden. Och inte en myndighet som enbart dyker upp när något skett, säger Kristian Nilsson till laholm.se

I medborgarlöftet åtar sig kommunen att sänka hastigheterna i tätorterna till 40 km/t, att se över belysning, klippa ner buskage och bygga ut antalet cykelbanor.

Publicerad 02 January 2018 10:01

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag