Ny satsning på lärarcoach ska stärka pedagogiskt ledarskap

BÅSTAD

Nu satsar Båstads kommun på en lärarcoach som ska stötta lärare och rektorer i pedagogiskt ledarskap. Enligt skolchefen Sara Damber är det inte på grund av ett dalande skolresultat, utan för att ge en likvärdig utbildning för eleverna.

Den nya projektanställningen som lärarcoach är ett nytt inslag inom Båstads kommun. Personen ska jobba för Barn och skola och tillsammans med personal med utgångspunkt i elevers behov främja en så god kunskapsutveckling för eleven som möjligt. Även om Båstads kommun i fjol sjönk i SKLs Öppna jämförelse, bland annat avseende niondeklassarnas skolresultat, är det inte därför tjänsten tillsätts, menar skolchefen Sara Damber.

– Det handlar om att regeringen i höstbudgeten gick ut med särskilda skattebidrag för att skapa en jämlik skola. Vi fick möjligheten att söka statsbidraget som möjliggör att vi kan ta in en extern person, som inte jobbar på en specifik skola, som kan gå in och utveckla och coacha, säger hon.

– Men en likvärdig utbildning handlar i långa loppet om att få ett bättre kunskapsresultat, precis som allt utvecklingsarbete vi gör, fortsätter hon.

Enligt den jobbannons som gick ut är det en person med lärarlegitimation med erfarenhet av elevers lärande i årskurs F-9 samt med erfarenhet av coaching. Personen ska bland annat, utöver coacha det pedagogiska arbetet hos lärare och elever, identifiera förbättringsområden.

– Det handlar om att ge stöd åt lärare och rektorer. Det är ett utmanande arbete att vara lärare idag. Alla kommuner skulle behöva stöd och utveckling av lärare, säger Sara Damber.

Tjänsten vill man tillsätta så snart som möjligt och projektanställningen löper året ut. Om det blir någon fortsättning är oklart.

– Ett år är för oss kort tid för utvecklingsarbete. Vi hoppas ju på att regeringen bibehåller statsbidragen, men än så länge vet vi ingenting om det.

Kommunen tittar även på om det finns andra externa medel att söka för en mer permanent lärarcoach-tjänst. Skolchefen tror inte att det blir någon fast tjänst som kommunen prioriterar.

– Det tror jag inte man har råd med just nu, säger Sara Damber.

Publicerad 11 January 2018 16:14

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag