Ungdomsråd kan bli verklighet i Båstad

Politiker: "Vi måste ha de ungas perspektiv i nästan alla frågor"

BÅSTAD.

Den nygamla frågan om att inrätta ett ungdomsråd i Båstad är ett steg närmare att bli verklighet. – Det är viktigt att ungdomarna får en röst och att vi politiker får ta del av deras åsikter, säger Thomas Andersson (L), som varit med och drivit frågan.

Redan 2015 fattade kommunfullmäktige beslut om att inrätta ett ungdomsråd. Men sedan dess har det inte hänt någonting. I våras tryckte Liberalerna på i en motion där man framhävde vikten av att en ungomsråd kommer igång och att det därtill avsätts "nödvändiga resurser, personella och ekonomiska".

Thomas Andersson, ordförande i Liberalerna, kan inte svara på vad som hänt med fullmäktigebeslutet som togs för tre år sedan. Men han är angelägen om att det bör startas ett ungdomsråd i Båstad under 2018.

– Vi måste ha barn- och ungdomsperspektivet nästan i alla våra frågor. De unga måste bli sedda och tagna på allvar. Vi politiker måste lyssna in hur ungdomarna ser på morgondagen. Det är en mycket angelägen fråga att få igång ett ungdomsråd, säger han.

I den nya tjänsteskrivelsen som togs fram efter L-motionens inkommande, föreslås att 250 000 kronor ska avsättas till en uppstart. Därtill ser man ett behov av tjänstepersonresurser för att driva rådets frågor – en resurs som inte finns inom förvaltningen idag. Resursen beskrivs behöva ha kunskap om ungas rättigheter och ska kunna etusiasmera rådets ledamöter att arbeta med sin röst i den demokratiska processen.

Vi politiker måste lyssna in hur ungdomarna ser på morgondagen

Motionen sade man ja till i kommunstyrelsen i december i fjol, med stöd från Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna. Men Bjärepartiet reserverade sig i frågan.

– Bjärepartiet vill absolut se ett ungdomsråd i Båstad. Men vi står inför ett val i höst. Då blir det konstigt att kasta in frågan utan stöd i budgeten 2018. Det mest naturliga är att vi tar en budgetberedning i vår och förbereder oss och får en start av ett ungdomsråd i samband med den nya mandatperioden, säger Bo Wendt (BP), kommunstyrelsens ordförande.

Han påpekar att frågan är viktig för att lyssna in ungdomarna. Men han ser även ett ungdomsråd som en väg till rekrytering.

– Båstad har en ganska hög medelålder i politiken. Det är viktigt att vi får till en nyrekrytering, säger Bo Wendt.

Mycket tycks peka på att det blir ett ungdomsråd. Men frågan måste passera fullmäktige i slutet av januari.

Och det är flera ungdomar, som Lokaltidningen pratat med, som hoppas på ett ungdomsråd. Andreas Andersson, Movitz Sturk, Mathilda Eriksson och Cornelia Sonne Wiltander är några av dem.

– Det är en hög medelålder i Båstad så kanske lyssnar man mer på de äldre. Det skulle vara riktigt bra om ungdomar fick lite mer att säga till om, säger Mathilda Eriksson.

Publicerad 11 January 2018 15:50

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag