Efter konflikten: Lilla filmfestivalen är tillbaka

– Stefan Jarl blir konstnärlig ledare

BÅSTAD.

Lilla Filmfestivalen kommer tillbaka i år. Konflikten som satte käppar i hjulen i fjol har man lagt bakom sig och nu tar man vid med den "nygamla" konstnärliga ledaren Stefan Jarl.

Första helgen i augusti är Lilla Filmfestivalen tillbaka på Bio Scala efter att den ställdes in i fjol. Anledningen till att festivalen ställdes in på grund av samarbetssvårigheter med biografarrendatorn. Men konflikten har man lagt bakom sig, enligt Per Nordangård, ordförande i Film i Båstad.

– Nu startar vi om med Stefan Jarl som konstnärlig ledare, något vi är mycket glada över att presentera, säger han.

Bo Widerberg startade Lilla Filmfestivalen 1996 och Stefan Jarl var då en av filmarna som Widerberg bjöd in till festivalen. Året därpå gick Bo Widerberg bort och mellan 1997 och 2005 axlade Stefan Jarl rollen som konstnärlig ledare.

Filmfestivalens idé bygger på att drivas i Bo Widerbergs anda och idéer och därför är Stefan Jarl en lämpad konstnärlig ledare, menar Per Nordangård.

Tanken är att ge publiken sådant som är roligt, spännande och lite oväntat

– Stefan Jarl har haft direktkontakten med Widerberg. Sedan befinner sig Stefan Jarl mitt i filmsverige och är närmast själv en institution. Vi är mycket glada att han är här.

– Jag har tackat ja till att ställa Lilla Filmfestivalen i Båstad på fötter igen, efter att den ställdes in förra året. Jag ser fram emot ett "21-års-jubileum" för Sveriges svar på filmfestivalen i Cannes, säger Stefan Jarl i ett pressmeddelande.

Den för året "nygamla" konstnärliga ledaren håller på att arbete med sommaren program, enligt Per Nordangård.

– De idéer han har presenterat är väldigt spännande. Tanken är att ge publikan sådant som är roligt, spännande och lite oväntat, säger han.

Senaste omgången av Lilla Filmfestivalen lockade omkring 1 000 besökare. Och man väntar sig ungefär samma besöksantal i år, även om festivalen krymper något – från fem hela dagar till lite drygt fyra. Per Nordangård utlovar intressanta regissör- och skådespelarbesök.

Lilla Filmfestivalen arrangeras den 2-5 augusti på Bio Scala.

Tidigare konstnärliga ledare:

Bo Widerberg 1996

Stefan Jarl 1997-2005

Ulf Berggren 2006-2014

Emma Gray Munthe 2015-2016

Publicerad 15 January 2018 12:29

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag