Ny skolchef slutar – oppositionen oroas över chefsavhoppen

BÅSTAD.

Skolchefen Sara Damber säger upp sig efter bara tio månader. Hon är en i raden av topptjänstemän som lämnat kommunen sedan 2017. Nu ställer fyra oppositionspartier frågan vad det är som händer i kommunhuset.

I ett mejl till utbildningsnämnden, daterat till den 24 januari, förklarar skolchefen Sara Damber att hon har bestämt sig för att lämna Båstads kommun efter knappt ett års tjänstgöring. Hon beskriver att det har varit ett tufft beslut att fatta.

”Men med den rådande ledningen i kommunen som står för allt annat än vad jag tror på så måste jag sluta. För mig handlar ledarskap och utveckling om tillit och tro på alla människors kapacitet och förmåga. Där allas lika värde är det fundamentala och för mig helt kompromisslöst”, skriver skolchefen i mejlet.

Under 2017 har flera personer med chefspositioner inom kommunen lämnat sina tjänster; kommundirektör, ekonomichef, HR-chef och samhällsbyggnadschef.

I ett gemensamt uttalande från fyra oppositionspartier uttrycker Johan Swanstein Olsson (M), Ingela Stefansson (M), Uno Johansson (C) och Thomas Andersson (L) en oro.

Vi måste gå till botten med varför så många lämnar. Det började komma signaler redan i höstas.

”Kommunen behöver såklart både kontinuitet och förnyelse men när alltför många slutar på så kort tid så är det svårt att behålla kontinuitet och tyvärr blir effektiviteten i hela organisationen lidande. Att rekrytera nya chefer tar tid och kostar skattemedel som kunde använts till våra verksamheter”, skriver man.

Partierna påpekar att man redan flaggade för problematiken i november i fjol och att de fyra oppositionspartierna ville se en åtgärdsplan för en fungerande arbetsmiljö inom kommunen.

– Det här är bekymmersamt ur många aspekter. Det är aldrig bra med den här typen av turbulens varken för de anställda eller kommuninvånarna, för det går ut över verksamheten, säger Johan Swanstein Olsson (M).

Thomas Andersson (L) menar att man tagit emot många oroande signaler på att ”anställda inte mår bra”.

– Vi har lyssnat in dem som slutar och får spontana kontakter med de som slutar. Många gånger handlar det om värdegrunder som riktar sig mot kommunledningen, säger han.

Ingela Stefansson (S) menar att man måste gå till botten varför ett flertal chefer har lämnat kommunen.

Ingela Stefansson (S) menar att man måste gå till botten varför ett flertal chefer har lämnat kommunen. Pressbild: Leo Plöen

– Vi måste gå till botten med varför så många lämnar. Det började komma signaler redan i höstas, säger oppositionsrådet Ingela Stefansson (S)

Uno Johansson (C) påpekar att det är svårt att byta chefer och i kombination med turbulens i kommunhuset kan det sprida dåligt rykte om Båstad och ge problem i framtiden.

Uno Johansson (C) anser att turbulens i kommunhuset kan ge Båstads kommun dåligt rykte.

Uno Johansson (C) anser att turbulens i kommunhuset kan ge Båstads kommun dåligt rykte. Pressfoto: Leo Plöen

– Kommunen hade dåligt rykte för länge sedan, när man hade problem inom vård- och omsorg att bland annat hitta personal. Det är gammalt nu. Men det går snabbt att rasera ett varumärke, men långsamt att bygga upp det igen, säger han och fortsätter;

– Chefsavhoppen har blivit fler sedan Bjärepartiet kom till makten. Som högsta ansvarig måste Bosse Wendt ta tag i det här med arbetsmiljön, säger Uno Johansson.

Bo Wendt (BP), kommunstyrelsens ordförande, menar att det inte är konstigt att chefer slutar. Han förklarar att kommunen är liten och att man kan ”betrakta den som en plantskola”.

– Att man byter chefer, det gör man väl inom alla organisationer. Jag kan inte förstå det här med fel värdegrund. Det som irriterat tror jag är att vi i samband med en ny kommundirektör dragit i handbromsen för intern representation, dyra kurser, upphandling. Vi skapar ordning och likabehandling i organisationen.

Kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP) menar sig ha blivit varse att arbetsmiljön i kommunhuset inte är bra.

Kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP) menar sig ha blivit varse att arbetsmiljön i kommunhuset inte är bra. "De sista dagarna har jag förstått att den inte är bra. Jag har varit ovetande om att det beror på en tystnadskultur", säger han. Foto: Ida Asplund Ådahl/Arkiv

Hur tycker du att arbetsmiljön i kommunhuset är?

– De sista dagarna har jag förstått att den inte är bra. Jag har varit ovetande om att det beror på en tystnadskultur. Idag har det kommit fram medarbetare som berättar att de av chefer utsatts för mobbing, isolering och exkludering. Detta är inget jag någonsin kommer acceptera hos oss som arbetsgivare.

Hur ska du, som kommunstyrelsens ordförande, råda bot på den tystnadskulturen och situationen?

– Det finns helt klart ett jobb att göra. Vi behöver få högre i tak och att medarbetare vågar träda fram utan risk för mobbing eller repressalier. Ställer man sig inte bakom detta, vare sig man är chef eller medarbetare, är det lika bra att man lämnar oss, säger Bo Wendt.

Publicerad 02 February 2018 08:24