Föräldraledighet: Laholm mest ojämställt i Halland

LAHOLM.

Fördelningen av föräldrapenningen blir mer jämn fördelad, men i Laholm tar papporna ut minst föräldraledighet i Halland. Flest pappalediga i länet finns i Hylte kommun.

Av
Ida Asplund Ådahl

Föräldraledigheten bland Laholmpapporna ligger på ungefär samma nivå som i fjol. Men Laholms kommun är mest ojämställt i Hallands län avseende föräldraledighet, även om snittet är marginellt.

Männen i Laholms kommun tog under 2017 ut 27 procent av föräldraledighetsdagarna. Det gör att man ligger på ungefär samma nivå som snittet i riket. I hela Hallands län tar papporna ut 28 procent av dagarna, och samma siffra gäller landet i stort. Det visar färsk statistik från Försäkringskassan.

Den viktigaste förklaringen till att uttaget av föräldraförsäkring varierar ligger i föräldrarnas utbildningsnivå. Ju högre utbildning desto mer jämt fördelas dagarna. Speciellt om mamman har en högre utbildning och universitetsstäder tenderar att ligga högre i statistiken. Egenföretagare däremot tar generellt ut mindre föräldraledighet, vilket kan påverka siffrorna i små orter med hög andel småföretagande, menar Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

I Laholmsbon Frida Helgessons familj var företagandet just anledningen till hon är hemma mest med Penny, 1,5.

– Pennys pappa har eget företag så för oss var det smidigas att lösa det på det sättet, han har i stället tagit lite strödagar och förlängt några helger och sådär, säger hon.

Camilla och Gavin Morrissey hoppas kunna dela lite mer på föräldraledigheten när de har flyttat till Sverige från Irland.

Camilla och Gavin Morrissey hoppas kunna dela lite mer på föräldraledigheten när de har flyttat till Sverige från Irland. Foto: Ida Asplund Ådahl

Camilla och Gavin Morrissey, med barnen Emma och Erik, flyttade tillbaka från Irland till Camillas hemort för två månader sedan. Möjligheten till föräldraledighet och barnomsorg var en av anledningarna.

– I Irland har man inte samma rätt till föräldraledighet. Jag sa upp mig och har varit hemma med barnen i tre år, för barnomsorgen är så ofantligt dyr. Så vi fick lägga upp det så. Men nu känner jag att jag vill ha möjligheten att kunna jobba och att Gavin ska kunna vara ledig något, säger hon.

Gavin menar att han gärna hade delat mer på ansvaret att vara hemma med barnen.

– Till slut kände jag det lite som att jag bara var personen som var på jobbet och kom hem sent och aldrig fick vara med barnen. Jag missade liksom de stora grejerna, som när barnen tog sitt första steg när de lärde sig gå, säger han.

För Cecilia Fält var det naturligt att dela lika på föräldraledigheten så både hon och mannen kunde turas om att vara hemma med barnen.

– Vi har alltid resonerat som så att det är våra gemensamma dagar. Vi hade möjligheten att dela lika, därför gjorde vi det. Sedan är inte våra barn specifikt mammiga eller pappiga, utan går till båda. Jag vet inte, men kanske är det ett resultat av att både varit hemma lika mycket, säger hon.

Frida Helgesson (t.v) har varit hemma mest för att mannen har eget företag.

Frida Helgesson (t.v) har varit hemma mest för att mannen har eget företag. "För oss fungerar det att lösa det så", säger hon. Även Hanna Larsson (t.h) har varit mest föräldraledig. Foto: Ida Asplund Ådahl

Sett över tid har männens andel av föräldraledigheten ändå vuxit betydligt över landet. År 1999 tog papporna i Laholms kommun ut 13 procent. Skulle den utvecklingstakten hålla i sig tar män och kvinnor ut lika mycket föräldraledighet om 15 år, alltså 2032.

– Den utvecklingstakten vi haft under de senaste åren bygger i hög grad på politiska reformer som gjort uttaget mer jämställt. Man kan anta att det kommer krävas nya reformer för att upprätthålla samma ökning, säger Niklas Löfgren till Newsworthy.

Han tror att tillväxten kommer att mattas av, men att en 60-40-fördelningen är en rimlig målsättning. Med utvecklingstakten vi sett sedan 1999 tar papporna i Laholms kommun ut 40 procent av dagarna om tio år.

Publicerad 07 February 2018 13:14

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag