Plan för hopptorn skapar ramaskri bland invånare

”Det här är en personlig fråga för laholmarna”

LAHOLM.

När hopptornet i Glänningesjö hade rivits samlades kritiska röster i en Facebookgrupp. I dag har gruppen närmare 1 500 medlemmar och budskapet är tydligt: – Hopptornet är personligt för laholmarna. Vi vill inte ha ett hopptorn på en flytanordning, säger Jonas Neville Ozolins som tillsammans med Annika Johansson är initiativtagare till gruppen.

Det fem meter höga träkonstruerade hopptornet i Glänningesjö är rivet. Tornet har en 60-årig historia och Jonas Neville Ozolins menar att det har fått en personlig betydelse för laholmarna.

– Det är svårt att förklara, men det sitter lite i bryggan. Många har vuxit upp med det, har hoppat från femman och det har blivit en plats där flera generationer samlas, säger han.

Det är också just därför frågan om hopptornets existens har skapat ett sådant engagemang, anser initiativtagaren till Facebook-gruppen ”Hopptorn i Glänningesjö”. Vid skrivande stund har den närmare 1 500 medlemmar och inom gruppens ramar är man överens om att den flytanordning för tornet som kommunen planerat inte är rätt väg att gå.

– Man menar att hopptornet inte var säkert. Men vad händer med en flytanordning – kanske simmar barnen under? Kanske gör man det till en sport att välta det? Det är inte säkert. Vi vill ha ett nytt hopptorn som är lika bra och högt som det gamla eller bättre.

Jonas Neville Ozolins hävdar också att det skulle ha varit en billigare historia att renovera det befintliga tornet.

– Dykarbetet för att få bort fundamenten har kostat pengar – sätt dem i handen på kommunens markenhet i stället för att göra en renovering, de pengarna hade räckt. Politikerna i Laholm borde lyssna på Laholmarna som betalar deras löner.

Finns det inte en risk att somliga bara tycker att det är en nostalgisk sak att vilja ha kvar det gamla tornet, när det ändå kommer ett nytt på plats?

– Jovisst är det en nostalgisk grej, men det har betytt och betyder mycket för laholmarna. Även om en flytanordning kommer på plats kommer vi att fortsätta ligga på tills vi får som vi vill. Tornet är en viktig del av Laholms karaktär – lika viktigt som vattentornet eller Gamleby, säger Jonas Neville Ozolins.

Cecilia Roos (M), ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, ser inte en flytanordning som ett problem ur ett säkerhetsperspektiv.

– Tornet ska vara förankrat i bryggan, det kommer inte att gå att välta, säger hon.

Men man diskuterar fortfarande området och hur det ska förändras.

– Vi har fått en budget på en miljon kronor, men offerten för området är på 1 350 000 kronor. Det finns två alternativ, att sänka ambitionsnivån eller att gå till kommunfullmäktige och få mer pengar. Man kanske inte behöver göra eldstaden så fin, inte ha cykelställ i gjutjärn. Drar man ner ambitionen på annat kanske man kan köpa ett trätorn. Men det är inget som är klart, mycket befinner sig på en diksussionsnivå, säger Cecilia Roos och fortsätter;

– Hela området ska göras tillgängligt för rullstolar och barnvagnar, det är det som är det viktigaste från nämndens sida.

Publicerad 08 February 2018 07:47

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag