Johannes Brosts minnesfond har dubblats sedan hans bortgång

LAHOLM.

Pengarna har ökat i Johannes Brosts fond sedan den folkkäre skådespelarens bortgång. Kapitalet har närmast fördubblats, menar fondförvaltaren.

I samband med skådespelaren och hedersmedborgarens bortgång skänkte Laholms kommun 10 000 kronor till Johannes Brosts fond. Men betydligt fler har skänkt pengar till Brosts minne.

Enligt Roy Karlsson, ordförande i Gamla Laholm – föreningen som förvaltar fonden, har man sett en markant ökning. Något som Hallandsposten var först att rapportera om.

– Kapitalet har ökat väsentligt – det har i det närmsta fördubblats. Det innebär att fonden kommer att leva vidare och det var också Johannes barns och hans egna önskan. Det sa han under ett samtal vi hade i augusti när han hade fått sitt sjukdomsbesked, säger han till Lokaltidningen.

I samband med dödsannonsen fanns information om att man kunde skänka ett bidrag till Cancerfonden eller till minnesfonden i stället för att de närvarande under begravningen skulle köpa blommor – något som har bidragit till att fonden nu har vuxit, menar Roy Karlsson.

Med det ökade kapitalet hoppas man på att kunna dela ut stipendier varje eller vartannat år till unga scenartister.

Sedan fondens start, i samband med att Johannes Brost fyllde 50, har tre stipendier delats ut till scenverksamma från kommunen eller södra Halland. 2001 delades det första ut till Hanna Leuhausen, 14 år senare fick Rasmus Hanak stipendium och senast 2017 blev Felicia Knudsen tilldelad ett ekonomiskt bidrag.

– Det är ett bidrag som kan vara välkommet för unga på väg in i karriären, säger ordföranden i Gamla Laholm.

Redan nu ser man sig om efter en kandidat och förhoppningen är att nästa stipendiat kan utses så snart som i sommar.

– Från min sida har jag redan en kandidat i åtanke. Men jag måste prata med de andra i kommittén.

Kommittén består förutom av Roy Karlsson, en av Johannes Brosts döttrar och Ingemari Müller-Uri på Skottorps slott där även Brost var boende.

Publicerad 09 February 2018 05:58