Hund kvävdes till döds av ben – nu vill ägaren varna andra

BÅSTAD.

Ett märgben som hunden Anja slukade under en promenad kostade henne livet. Nu har ägaren hittat nya ben på samma plats och vill varna andra hundägare.

– Det här är en tragedi, jag är fortfarande chockad, säger Elisabeth Tjulander.

Det var på en kvällspromenad vid parken vid Tuvenäs, i närheten av Roxmansvägen som Elisabeth Tjulander uppmärksammade ett märgben. Innan hon hann reagera slukade hennes hund Anja, av rasen beagel, benet.

– Det gick så snabbt. Jag hann inte förstå vad som hände, säger hundägare.

Benet satte sig på tvären och hunden började kippa efter andan.

– Jag försökte få ut benet, men den hade redan hamnat långt ner i halsen. Jag försökte behålla lugnet, jag hade ju två andra hundar med mig, säger Elisabeth Tjulander.

Strax utanför hemmet säckade 12-åriga Anja ihop. Elisabeth Tjulander knackade på hos en granne som snabbt hjälpte henne in med hunden medan hon kontaktade veterinär. Men i hemmet hade hunden redan förlorat medvetandet. När de kom till veterinären hade hjärtat slutat slå.

– Benet tog hon med sig i graven. Det är en sådan tragedi och jag kan fortfarande, efter tre veckor, inte förstå att det har hänt. Hon är oändligt saknad.

Senast i går, måndag, var Elisabeth Tjulander på promenad på samma sträcka med familjens andra två hundar, när hon upptäckte tre liknande ben.

– Jag kunde inte tro mina ögon. Det var tre ben som låg där på precis samma plats. Man undrar om det är någon som lägger ut dem, om det är någon som vill djur illa.

Hundägaren plockade upp benen i en påse och kastade dem. Men nu vill hon råda andra hundägare att vara uppmärksamma ute på promenad.

– Var observant och titta extra noga på marken. Det är ett ögonblicks verk att hunden sätter i sig något.

Publicerad 13 February 2018 14:50