Polisen om inbrotten: "De sämsta siffrorna på lång tid"

Inbrott störst oro bland Båstadborna

BÅSTAD.

Bostadsinbrott är det som oroar Båstadborna mest. Och siffrorna visar att inbrotten har ökat.

Problemindexet har blivit bättre, från 1,71 år 2016 till 1,65 i fjol. Men när 600 kommuninvånare har fått säga sitt i en trygghetsmätning visar det att det som oroar Båstadborna mest är att drabbas av inbrott.

Mätningarna bygger på den upplevda känslan, men siffror från Brottförebyggande rådet (BRÅ) visar att bostadsinbrotten har ökat. Från 71 stycken (2016) till 80 anmälda bostadsinbrott 2017.

– Det är de sämsta siffrorna på lång tid i den här mätningen. Man kan generellt säga att Båstadborna största källa till oro är att råka ut för inbrott, säger Axel Johansson, kommunpolis i Båstad.

Enligt kommunpolisen kan man göra mycket själv för att förebygga bostadsinbrott.

– Se till att ha lås, larm, belysning, grannsamverkan och märk-dna. Om inbrottstjuvarna verkligen vill in så är det i princip omöjligt att stoppa dem. Men har man säkrat hemmet med de här attributen har man vidtagit så pass många åtgärder att de förhoppningsvis kör vidare.

"Det går inte att bevaka bort"

2017 ingick Båstads kommun ett samarbete mot inbrott med fyra andra nordvästskånska kommuner där införande av dna-märkning ska motverka den negativa inbrottstrenden.

Axel Johansson förklarar att drygt 20 procent av kommuninvånarna till dags datum har köpt en märksats, något man på sikt hoppas ska minska den negativa inbrottstrenden. Projektet avslutas den 28 februari, men i anslutning till det hoppas kommunpolisen att Båstad ska märkas upp som en kommun som jobbar mot inbrott genom dna-märkning.

– Jag hoppas att kommunen kommer att få upp skyltar under tidig vår. Skyltarna visar att det är ett område med märk-dna och ska skrämma bort inbrottstjuvar. Det finns stora projekt i Stockholm och Staffanstorp som visar att inbrotten efter en dna-märkning av kommunen minskat med 30 procent eller mer. Skyltningen är avgörande – med den kan man även i Båstad räkna med en minskning av bostadsinbrotten om 30 procent, säger Axel Johansson.

Även om man kan förebygga inbrott själv och dna-projektet är i gång. När ska inbrotten försvinna i Båstad?

– Inbrott är inget som går att bevaka bort. Det hade krävts enorma resurser. Vi har hanterat en annan typ av kriminalitet idag. Vi har stöldligor som kommer utifrån andra länder. Det är en bit som ligger högre upp och som är svårare att arbeta med. De här nivåerna behöver hanteras på regeringsnivå och att man i de olika länderna tar tag i problematiken, säger kommunpolisen.

Trygghetsmätningen visar också att oron för bilar som kör för fort, både i tätorten och i andra orter i kommunen, har ökat. Även buskörning med mopeder i tätorten.

– Buskörning, trafik är alltid ett problem. Alla till mans kanske skulle respektera hastighetsgränserna lite bättre. Vi får regelbundet in klagomål om att det körs för fort här och där och vi har kontroller.

Bostadsinbrott (lägenhet/villa) i Båstad

2017: 80

2016: 71

2015: 78

Källa: BRÅ

Publicerad 13 February 2018 08:57