Kraftig ökning: Laholmarna köper rut-tjänster för 8 miljoner kronor

LAHOLM/BÅSTAD.

Laholms kommun såg en anmärkningsvärt stor uppgång av rut-köp i fjol. Svenskarna köper allt mer rut-tjänster, medan det nedskurna avdraget 2016 får rot-sektorn att minska.

Laholms kommun tillhör de kommuner där ökningen av rut-tjänster varit allra störst. År 2017 köpte 8,7 procent av invånarna i Laholms kommun rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 8,3 miljoner kronor, jämfört med 6,7 procent och 6,2 miljoner kronor året innan. Sammantaget gjorde svenskarna under 2017 rut-avdrag till ett värde av sammanlagt 4,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

Rut-avdraget täcker in hushållsnära tjänster där städning är den största enskilda kategorin. Avdraget innebär att man slipper beskattning på 50 procent av arbetskostanden. Det betyder att man grovt taget kan säga att rut-tjänsterna omsatte omkring 12,5 miljoner kronor i Laholms kommun förra året. Laholm ligger på plats 76 om man rankar landets samtliga 290 kommuner och på plats nummer fem i Hallands län.

– Uppgången drivs framför allt av att flera typer av tjänster omfattas av rut-avdraget. Men vi ser också att acceptensen ökar. En trend är att antalet äldre som köper hushållsnära tjänster ökar. Det handlar inte bara om unga som behöver få livspusslet att gå ihop, säger Alexandra Jansson som är verksamhetsutvecklare för rut- och rot-tjänster på Skatteverket till Newsworthy.

Användningen av rut-tjänster är väldigt nära kopplad till inkomstnivån, visar siffror som Newsworthy har analyserat. I rika kommuner omsätter sektorn flerfalt mer än i fattiga. I Danderyds kommun köpte 23,0 procent av invånarna rut-tjänster i fjol, jämfört med 1,8 procent i Åsele kommun.

År 2016 utökades rut-avdraget med vissa tjänster inom flytt, it och trädgård och sedan 2017 omfattas även reparation och underhåll av vitvaror i hemmet.

När det kommer till rot-tjänsterna, alltså renoveringar och reparationer minskar dem. Detta gäller även i Laholms kommun om man ser till hur stor andel av invånarna som nyttjat avdraget. År 2017 köpte 12,4 procent av invånarna i Laholm rot-tjänster och gjorde avdrag på 22,8 miljoner kronor, jämfört med 14,1 procent och 29,9 miljoner kronor året innan. 10,0 procent av svenskarna köpte i fjol rot-tjänster och gjorde ett avdrag på 9,3 miljarder kronor, jämfört med 10,4 år 2016.

I januari 2016 sänktes rot-avdraget till att endast omfatta 30 procent av arbetskostnaden (tidigare 50 procent). Det förklarar, enligt Alexandra Jansson, till stor del både uppgången 2015 och nedgången under de senaste två åren.

I grannkommunen Båstad köpte 17,4 procent av invånarna rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 12,8 miljoner kronor 2017, jämfört med 13,5 procent och 10,4 miljoner kronor året innan.

Publicerad 21 February 2018 14:18

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag