Spökjägaren: "Ger mig inte förän jag har bevisat att jag har rätt"

Tom Gade Olausson brinner för att hitta liv på "andra sidan"

KNÄRED/LAHOLM.

En upplevelse som inte gick att förklara i ungdomen gjorde att han inte kunde släppa tanken på att bevisa andars existens. Genom sin förening Team Swedish Hauntings har han ett tiotal utredningar i gång och nästa drömobjekt är gamla rådhuset i Laholm.

– Jag har hört att det spökar i källaren, i det gamla häktet, säger han.

När Tom Gade Olausson gick i nionde klass hade han och en kompis lämnat en fest och passerade kyrkogården på vägen hem – något som skulle påverka honom ända fram till idag.

– Vi satte oss på en bänk för att röka. Det var vindstilla, och en kvinna med grå ögon med ett fladdrande hår svepte förbi oss. Det var läskigt, men jag förstod vad jag hade sett, säger han.

Sedan dess har han brunnit för att bevisa existensen av det han tror på – att det finns andar och ett liv efter döden. För fem år sedan startade han upp Team Swedish hauntings, som i dag har en kärna av fem personer som aktivt söker svar kring spökens vara eller inte vara.

Till sin hjälp har de bland annat värmekameror och andra specialbygda instrument som har beställts eller som de själva, eller med hjälp av andra, har konstruerat.

Det här med spöken är inte en tro i den bemärkelsen. Att det finns något efter döden är helt naturligt för mig

– Vi vill ha bevis som är äkta. Det finns de som fejkar och det gör en så irriterad. Men vi är noga med det vi gör och har ett kritiskt förhållningssätt till materialet som vi analyserar efter en paranormal utredning. Det finns inget självändamål i att försöka se till att komma tillbaka med bevis bara för sakens skull, säger Tom Gade Olausson.

En del av apparaterna fångar upp ljud, andra bild och någon känner av energier. En del av utrustningen har han finansierat själv, men föreningen söker aktivt bidrag och donationer och har vid tillfälle även ansökt hos kommunen. Men de tar ingen ersättning för att göra en paranormal utredning, utan gör det för eget intresses skull.

Genom föreningen har man för närvarande ett tiotal utredningar i gång, där man i tre av dem anser sig ha funnit sådant som tyder på att den undersökta platsen kan vara hemsökt.

– Oftast är andar kopplade till en plats. Men ibland kan man få med sig någon hem. Det hände mig när vi gjorde en utredning vid en galgbacke. Jag blev störd i sömnen och när jag pratade om det med min dotter som är medial hade jag fått med mig en munk hem som ville bråka lite med mig, säger spökjägaren.

Tom Gade Olausson berättar att föreningen då och då blir kontaktad av personer som misstänker att de har spöken när oförklarliga saker händer och inte helt sällen upprepar sig.

– En person hade fotograferat sitt barnbarn men på bilden kunde man se en gestalt liknande en gammal kvinna. Ibland kan vi påvisa att det finns något, men ibland finns det naturliga förklaringar som att upprepade knackningar på natten är vatten som droppar på ett plåttak. Men det kan vara lika värdefullt för personen att vi konstaterar det, säger han.

Men det är inte alla som tror – även om han menar att det har blivit mer öppet kring att tro på spöken. Men han vill inte likställa det med att exempelvis tro på en gud.

– Jag är inte religiös på något sätt, men jag tror att det finns något större. Det här med spöken är inte en tro i den bemärkelsen för mig. Att det finns något efter döden är helt naturligt för mig, säger Tom Gade Olausson.

Tom Gade Olaussen har en väska fylld med instrument för att hitta tecken på om en plats är hemsökt.

Tom Gade Olaussen har en väska fylld med instrument för att hitta tecken på om en plats är hemsökt. Foto: Ida Asplund Ådahl

Tillsammans med teamet undersöker de olika platser och har bland annat gjort det på Skottorps slott. Nyligen har man vänt sig till kommunen för att få tillgång till gamla rådhusets källare, men har ännu inte fått något besked.

– Jag har hört att det spökar där, i det gamla häktet. Det är en häftig byggnad, så det hade varit kul att få möjligheten.

Utöver jakten på spöken håller Tom Gade Olausson på att skriva en bok där han berättar om teamets olika spökupptäckter. Boken väntas ges ut på ett amerikanskt förlag. Därutöver planerar han att ge ut ett turisthäfte med olika platser där det sägs spöka.

– Spökturismen har blivit stor. Det är många som intresserar sig och det finns spökvandringar på ett flertal ställen.

Det finns nog många som inte tror på spöken. Hur ställer du dig till det?

– Vissa kanske kallar mig knäpp, men det spelar mig ingen roll. Jag tar inte illa vid mig. Men jag ger mig inte förän jag har bevisat att jag har rätt, säger han och ler.

Publicerad 21 February 2018 10:52

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag