Räddningstjänsten blickar mot Halland för ny samverkan

BÅSTAD.

Samlad kommunikation och ett bättre pris. Det uppges vara anledningen till att Räddningstjänsten i Båstad nu blickar mot Halmstad i stället för Helsingborg när nya avtal ska tecknas.

Samverkansavtalet med Familjen Helsingborg som tecknades 2016 sades upp i september i fjol med tre månaders uppsägningstid, men där ett korttidsavtal ordnades till den 31 maj i år.

Nu har Räddningstjänsten i Båstad undersökt alternativen, där ett samverkansavtal med Halmstad är ett förslag.

– Vi har jämfört skillnader på Helsingborgs och Halmstads sätt att jobba och vi tycker att man arbetar på ett bättre sätt i Halmstad med bland annat en mer renodlad inre befäl-funktion. Vi får helt enkelt en bättre verksamhet för billigare pengar. Det skiljer ungefär 80 000 kronor, vilket är mycket, säger Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad.

Den stora skillnaden blir främst gällande nivå 1-larm som automatiska brandlarm och sjukvårdslarm. I Familjen Helsingborg är det SOS-operatören som hanterar dem medan ett inre befäl har hand om nivå 2-larm och andra larm. I Halland är det ett inre befäl som sköter samtliga larm.

– Vinningen är framförallt den samlade kommunikationen samt att vi får närmare till brandingenjörkompetens och vattendykare. Men även om ett avtal med Halmstad skulle gå igenom är det fortfarande nämraste styrka som kallas till plats när det går ett larm. Vi kommer inte att tumma på det och inte få en försämrad styrning även om vi eventuellt kommer att ingå ett nytt samverkansavtal, säger räddningschefen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig positiva till förslaget och senare i mars säger kommunstyrelsen sitt. Om avtalet undertecknas kommer det att vara gällande från den 1 juni i år.

Publicerad 02 March 2018 12:26

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag