Fler upplever centrum som otryggt – trygghetsvandring sätts in

LAHOLM.

Senaste medborgardialogen visar att det är allt fler som upplever delar kring Stortorget som otrygga. Därför ska kommunen och polisen nu genomföra en trygghetsvandring i området.

Trygghetsvandringar har genomförts tidigare med vad som framkommit i den årliga medborgardialogen som underlag. Även i år sätts en trygghetsvandring in, men den här gången i centrum kring Stortorget.

– Tidigare har andra områden blivit utpekade som otrygga. Men nu fokuserar många på centrum, säger Karin Martini, utredare inom trygghet och säkerhet i Laholms kommun.

Enligt kommunpolisen Kristian Nilsson finns det olika orsaker som framkommit i enkäten kring vad det är som gör att fler upplever centrum som otryggt.

– Dels finns det mörka vrår, socioekonomiskt utsatta personer uppehåller sig kring torget och en del känner sig otrygga för det, säger han.

För att lyssna in invånarna mer och titta över området har polisen och kommunen bjudit in till två trygghetsvandringar. En för inbjuden allmänhet och en för inbjudna företagare i centrum.

– Vi kommer gå runt med deltagarna, för protokoll och tar punkterna och förslag på bättring vidare in i kommunen. Skulle det framkomma att det saknas belysning får man ta en dialog med privata fastighetsägare. Vi kan inte åtgärda problemen själva, men vi kan ta informationen vidare, säger Karin Martini.

Vandringen för allmänheten, som via ett utskick har bjudits in, arrangeras den 27 mars. Vandringen med företagarna arrangeras den 4 april.

Publicerad 12 March 2018 09:03