Vill göra Båstad och Laholm till cykelmecka – startar klubb

BÅSTAD/LAHOLM.

Stort intresset och förutsättningarna för bra cykling finns i både Båstad och Laholm. Därför har nu en kommunöverskridande cykelklubb bildats med syfte att öka intresset kring sporten och bidra till att göra området till en cykelregion.

Intresset för cykling på Bjäre och i Laholm är stort, menar Fredrik Strid och Christoffer Rist som tillsammans med Tom Norberg startat cykelklubben Team F-arton sport club. Christoffer Rist fastnade för cykling och visste inte var han skulle vända sig för att vidareutveckla intresset och kom då i kontakt med Fredrik Strid som tillsammans med frun Sofia driver Memil CCN Pro cycling (MPC) och Memil där man utvecklar cyklar. Det blev startskottet för en ny cykelkubb.

– Det saknas. Det finns Laholmscyklisterna, men på den här sidan av Hallandsåsen finns det mig veterligen inte någon cykelklubb. Så det var på tiden, säger Fredrik Strid som bedriver sin cykelverksamhet utanför Torekov.

Klubben riktar sig primärt till åldersgruppen 7-25 år, något som ska säkerställa att man kan göra en bra rekrytering av cyklister som kan fostras in i ett proffslag. Men klubben är öppen för alla som har ett cykelintresse. Ungdomsverksamhet kommer att vara ett starkt nav och det kommer att finnas verksamhet för även barn som är 3-7 år. Team F-Arton sport club flyttar ner till Laholm från Stockholm, ett partnerskap som Fredrik Strid menar är bra då Stockholmsklubben har en stark verksamhet för unga sedan innan. I Laholm får man dock nytt namn, Ninjacyklisterna (Ninja CK). Det är även Ninja CK som kommer vara källan varifrån man hoppas kunna göra rekryteringarna av cyklister med framtidshopp inom tävlingsvärden.

"Vi för ihop kommunerna och skapar en cykelregion"

– Man kan egentligen titta på sportklubbar inom olika genrer – fotboll som exempel. Satsar man på en ungdomsverksamhet och fostras in i ett tävlingstänk i hemmaklubben så har man bättre förutsättningar att komma till eliten. Men klubben är öppen för alla. Får vi in hundra personer kanske vi räknar med att en eller två kommer att tillhöra proffscyklingen på sikt, säger Fredrik Strid.

Han menar att man genom klubbsatsningen skapar en gränsöverskridande region för cyklingen.

– Genom Ninja CK och MPC för vi ihop kommunerna och skapar en cykelregion kan man säga. Kommungränser är inte intressant i det här läget. Det känns jättespännande att vi kan göra något ihop, säger Fredrik Strid.

I skrivande stund har man haft en träning inom Ninja CK som i dagsläget befinner sig i Vallberga men som framöver ska vara hemmahörande i Skottorp. Ett tiotal barn i åldrarna 3-12 var med och tränade cykelteknik, något man kommer att fortsätta med på söndagar framöver.

Det händer mycket kring cykling rent generellt i Båstads kommun, men att klubben förläggs med huvudsäte i Laholm för att man "fick bättre kontakt".

– Vi hade en bra dialog med kommunen helt enkelt. Men mycket är på gång i Båstad när det gäller cykellopp och att man vill vara en cykeldestination. Men det finns saker som måste falla på plats för att det ska bli fullfjädrat. Bland annat behövs ställen för service av cyklar om man ska kunna utföra större lopp och sedan måste man få med sig invånarna så att man kan utföra cyklingen utan att det blir problem med exempelvis markägare. Då har kommunen en viktig roll att öppna upp sådana dialoger.

Han menar att det både Båstad och Laholm finns förutsättningar för både landsvägscykling och uppför-/utförscykling.

– Det kan göra oss till en riktigt bra cykelregion – något vi kommer jobba för, säger Fredrik Strid.

Publicerad 29 March 2018 10:02

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag