Kommundirektören får gå

BÅSTAD.

Kommunstyrelsen i Båstads kommun har beslutat att teckna överenskommelse om att avsluta kommundirektören Kristina Geigers anställning.

Anledningen är att majoriteten av kommunstyrelsen anser sig ha förlorat förtroendet för kommundirektören efter resultat av den genomförda arbetsmiljöenkäten som gjordes inom kommunhuset. Men en viss oro började redan i höstas, enligt Ingela Stefansson (S), 2:a vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det genomfördes en psykosocial arbetsmiljöenkät i kommunhuset. Då märkte vi att det inte stod helt rätt till, säger hon.

Enligt henne visade enkäten att 64,9 procent av de som jobbar i kommunhuset ville byta jobb.

– Vi kan inte veta säkert om det beror på eventuellt missnöje med kommunchefen. Men det är allvarligt när så pass många anställda vill byta jobb, säger Ingela Stefansson.

Kommunstyrelsen gav förhandlingsutskottet uppdraget att rekrytera en visstidsanställd kommundirektör, och från och med den 5 april är Jan Bernhardsson tillförordnad kommundirektör. Anställningen ska omfatta tiden till och med den sista december i år.

Rekryteringen av ny tillsvidareanställd kommundirektör påbörjas efter valet i september.

Är det inte olyckligt att något sådant här händer inför valet?

– Det är alltid olyckligt när sådant här sker. Men det finns alltid frågor som kommer fram som man behöver lösa i en organisation. Av praktiska skäl är det bättre att vänta till efter valet med en rekrytering, säger Ingela Stefansson.

Flera topptjänstemän har lämnat kommunen under kort tid. Finns det någon oro för att kommunens rykte kan ha blivit skadat och att det därmed kan bli svårt att rekrytera en ny kommundirektör?

– Det finns ju alltid en risk att det kan vara svårt att hitta en person. Men Båstad är egentligen en bra kommun med bra förutsättningar och har sedan länge ett starkt varumärke som även fortsatt kommer att vara en attraktiv arbetsgivare.

Publicerad 05 April 2018 00:00