Han är piloten som ska minska flygrädsla

BÅSTAD.

Han är flygingenjör, har strukit vattenbrynet med ett Viggenplan i tusen kilometer i timmen och jetlag är ett normaltillstånd för piloten och långflygaren Björn Lundström. Nu ska han tillsammans med psykologen Cecilia Gustafsson bota andras flygrädsla genom en ny bok.

– Flygrädsla är bland de mest meningslösa sätt man kan bränna energi på, säger han.

Rädsla i luften är ingenting Björn Lundström har upplevt. Han har flugit civilt i 33 år och kan i det närmsta kalla sig pilot sedan 15-års ålder när han blev introducerad till segelflygningen av sin far. Nuförtiden flyger han civilt och på långdestinationer som USA och Kina. Mellan 1980 och 1985, under en tid av Kalla kriget och u-båtsintrång, testflög han Viggenplan som stått på verkstad. Att flyga tio meter över vattenytan i tusen kilometer i timmen är fortfarande hans största flygupplevelse. Men han har aldrig varit rädd.

– Det har aldrig funnits anledning. Visst kan det hända saker, men det är sådant vi piloter är tränade för att hantera och lösa.

Det är både via pilotyrket och sociala medier som han kommer i kontakt med människor som lider av flygrädsla. Under namnet @bjornpilot på bland annat Instagram och Youtube delar Björn Lundström bilder och videor på flygvyer från cockpit och annat som illustrerar hans vardag som pilot. På instragram har han i dagsläget över 70 000 följare och många med flygrädsla har lämnat kommenterar på hans bilder – något som också blev upptakten till boken "Flygrädd?" som han skrivit tillsammans med Cecilia Gustafsson. Även om det primära syftet med hans Instagram inte är för att bota flygrädsla, utan för att dela med sig av flygbilder efter som flyg och foto är några av hans största intressen.

– Jag slås fortfarande av hur vackert det är att flyga. Men det är massor med personer som har sagt att de blivit hjälpta bara genom mina bilder, där jag visar upp att flygning är min vardag, att jag är en människa som alla andra – något som jag tror avdramatiserar osäkerheten inför att flyga, säger han.

Ibland får extremt flygrädda personer komma in till Björn i cockpit när planet befinner sig på marken.

– Då brukar jag be personen slå sig ner och frågar om han eller hon vill ha en kopp kaffe – då blir personen ofta ställd – hur kan jag tänka på kaffe när jag ska flyga? Men det är just det där mänskliga som ofta behövs för att skapa trygghet, säger Björn Lundström.

Det enda naturliga är kanske bara att existera med båda fötterna på jorden. Men för mig är det helt naturligt att flyga.

Och det var genom hans sociala medier som förlaget Roos & Tegnér hittade Björn och frågade om han ville skriva en bok tillsammans med en psykolog – något han aldrig tvekade på. I den varvas praktiska tips med foton som Björn Lundström har tagit. Ofta får han höra att det är "onaturligt att flyga", att befinna sig i en plåtburk uppe i luften. Men Björn är av en annan åsikt.

– Tänk bara på en båt som går på hav i höga vågor. Kanske kan den knäckas, kanske kan den kapsejsa. För den som aldrig åkt båt är det också onaturligt. Det enda naturliga är kanske bara att existera med båda fötterna på jorden. Men för mig är det helt naturligt att flyga, säger piloten som även är utbildad till flygingenjör.

Vilken är den vanligaste frågan du får av flyggrädda personer?

– Om turbulens är farligt. Det är det inte. Det är vågor i luften, precis som det också finns i havet. Skillnaden är att de inte syns i luften.

Vad har ni för förhoppning med boken?

– Att det ska kunna hjälpa så många flyggrädda som möjligt. Tanken är att man ska kunna få tillräckligt med hjälp genom den för att kunna hantera sin rädsla.

Pilotens tre snabba tips för att minska flygrädslan

Läs boken. ACT baseras på den senaste forskningen och tar hänsyn till människans förmåga att fantisera om saker som om de håller på att ske.

Kolla flygbilder och videos från på Instagram och Youtube för att göra miljön mindre främmande.

Flygpersonalen ser förmodligen på dig att du är flygrädd eftersom de är proffs. Du hjälper dem om du säger till, så att de direkt kan ge dig extra omtanke under flygningen.

Publicerad 06 April 2018 10:09