De vill motverka stressen i skolan

Hjälper högstadieelever inför gymnasiet

BÅSTAD.

Stress över gymnasieval och betyghets är något som de själva känt. Nu vill fyra gymnasieelever hjälpa niondeklassare att hantera det genom att dela med sig av sina erfarenheter.

Av
Martin Wingren

Ida Larsson, Charlotta Schneider, Lukas Thormé och Ella Baltzarsson vet hur svårt det kan vara att känna att man valt rätt gymnasium och stress över betygen. Nu går de andra året på Apelrydsskolan, där de läser Global management-programmet. Genom sitt UF-företag Enligthening UF ville de göra något mer än att bara komma på en produkt eller tjänst.

– Vi ville ta ett samhällsansvar och göra skillnad, säger Ida Larsson.

De tar fasta på sina egna erfarenheter för att hjälpa högstadieelever.

– På min skola var det stress med skolarbete och gymnasieval, säger Ida Larsson.

Ella Baltzarsson har liknande erfarenheter:

– Det var betygshets och mycket fokus på antagningspoäng, samtidigt som man skulle fokusera på framtiden så skulle man klara de nationella proven, säger hon.

De fyra gymnasieeleverna vill väcka tankar hos högstadieeleverna och gör det genom att hålla i föreläsningar på skolor.

– Vi vill öppna ögonen för nytt. Att få elever att våga göra det de själva vill, man blir påverkad av sina kompisar men det är bättre att följa vad man själv vill, inflikar Lukas Thormé..

– Det är lättare att ta till sig när det kommer från någon som är närmare i ålder, vi har lättare att relatera till det, säger Ida Larsson.

Att det blivit sådan stress i skolan, bland annat kring gymnasievalet, har olika förklaringar tänker de.

– Sedan det ändrades så att vissa program inte är högskoleförberedande så har det gjort att man måste ta ett beslut tidigare, säger Ida Larsson.

– Det finns även en social stress där man matas med info från sociala medier och man ska hitta på så mycket, säger Ella Baltzarsson.

Gymnasieeleverna håller även i läxläsning på biblioteket i Båstad, något som de kommer att försöka fortsätta med även efter UF-perioden slutar i maj. Och när det gäller deras egna val som väntar känner de mindre stress än inför gymnasiet.

– Under gymnasiet så hinner man få erfarenheter och ser saker på annat sätt. Man kan till exempel jobba ett tag efter gymnasiet innan man bestämmer sig för vad man vill göra, säger de.

Publicerad 11 April 2018 14:31