Båstadsbo gör Sveriges bästa hockeyspelare redo för rinken

BÅSTAD.

En av de som ser till så att hockeyspelarna i Tre Kronor är i skick inför matcherna är Sven Thomsson i Båstad. Han har fått ansvar för fysioterapeuterna knutna till hockeylandslagen.

Sven Thomsson varvar arbetet som fysioterapeut på vårdcentralen Capio Citykliniken i Båstad med att koordinera alla fysios som har uppdrag för hockeyförbundet. Där ingår allt från Tre Kronor (både dam och herr) ner till det yngsta laget, U16.

– Det är en rolig kontrast, att arbeta här till vardags och sedan åka iväg med hockeylandslaget till avlägsna orter, som i norra Kanada eller Ryssland, orter som jag aldrig skulle komma till annars, säger Sven Thomsson.

För tre år sedan började han som fysioterapeut och medicinskt ansvarig för Team Sweden U17. Nu har han alltså fått ett utökat ansvar till alla hockeylandslagen. I dagarna åker han till Malmö för ett möte inför hockey-VM i Köpenhamn 4-20 maj.

– Det är jättekul och en ärofylld post för en sjukgymnast, att lilla jag i Båstad skulle få det uppdraget kunde jag inte tänka mig. Det är mycket idrottsligt och man är en del av teamet. Man är en del av serviceteamet och får rycka in även om det till exempel saknas materialare, säger Sven Thomsson och fortsätter:

– De första spelarna jag hade har jag följt och det är de som nu skriver NHL-kontrakt.

Under matcherna står han i båset och håller ett öga på vad som händer på rinken och eventuella skador som spelarna ådrar sig.

– Det kan vara allt från att någon får pucken på skridskon eller blir tacklad in i sargen. Vårt arbete är att få spelarna i speldugligt skick, att de är "hela och rena på isen" som vi brukar säga, och göra en bedömning om spel kan förvärra deras skador eller om de kan spela, säger Sven Thomsson.

Som koordinator/chef ska han se till så att det finns fysioterapeuter som kan skickas iväg med de olika lagen.

– Mitt mål är att bygga upp ett team i teamet och även bygga upp en bank med fysioterapeuter som man kan plocka ur i framtiden, säger Sven Thomsson.

Publicerad 04 May 2018 07:00