Öppen mottagning för nyanlända utökar

LAHOLM.

Av
Martin Wingren

LAHOLM. Behovet hos nyanlända av att kunna få vägledning och svar på sina frågor snabbt har ökat. Därför har Öppen mottagning utökat sina öppettider för spontanbesök och även hunnit fira 1-årsjubileum.

Förutom bokade möten kan nyanlända gå till Öppen mottagning med frågor om både stort och smått.

– Vi informerar om samhällets alla delar och hjälper till med till exempel kontakter med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi har integrationsfrämjande åtgärder, som språkkaféer, säger enhetschef Jenny Kolnig.

Under året som Öppen mottagning funnits så har man märkt av att fler vill ha möjligheten till att kunna komma spontant. Nu utökar mottagningen sina öppettider till, förutom onsdagar klockan 8.30-12, måndagar mellan 12.30 och 16.

– Vi har märkt att det är många små frågor, som hur söker jag arbete och hur tar jag körkort. Vi erbjuder hjälp till självhjälp, säger Jenny Kolnig.

Tanken är då att de nyanlända inte ska behöva vänta upp till en vecka på ett så kort möte. Mottagningen har cirka 50 personer varje månad, som kommer för spontanbesök.

– Alla som vi möter vill bli en del av det svenska samhället och varje fråga är viktig för en individ, för att kunna komma vidare. Då kan vi förklara och berätta och stötta. Det är bättre att ta frågorna tidigt än att det blir problem längre fram, säger Jenny Kolnig.

Publicerad 08 May 2018 00:00