Bergmans Skåne i fokus – bland annat Hovs hallar

BÅSTAD.

Av
Martin Wingren

BÅSTAD. Ingmar Bergmans inspelningsplatser i Skåne uppmärksammas. I år är det 100 år sedan regissören och filmskaparen föddes.

Detta uppmärksammas på olika sätt både nationellt och internationellt. I Skåne kommer olika platser med anknytning till Bergman hamna i fokus i projektet Ingmar Bergmans Skåne, som får 450 000 kronor från Region Skåne.

Flera av Ingmar Bergmans mest kända filmer spelades in i Skåne och hans livsgärningar har gjort starkt avtryck här. Nu ska både skåningar och en internationell publik kunna ta del av film- och kulturarvet efter Ingmar Bergman på olika platser i Skåne. Region Skånes kulturnämnd stärker Film i Skåne för projektet Ingmar Bergmans Skåne med sammanlagt 450 000 kronor.

Ingmar Bergman hade starka band till Skåne, bland annat till Helsingborgs stadsteater och Malmö stadsteater där han var verksam under 1940- och 50-talen. I åtta av hans filmer har olika ställen i Skåne varit inspelningsplats, varav de mest kända är Gycklarnas afton, Det sjunde inseglet, Sommarnattens leende och Smultronstället. Hovs Hallar i Båstad har blivit känt genom den klassiska scenen i Det sjunde inseglet.

Publicerad 12 May 2018 09:00