Birgitta Kjellander har varit president i den lokala Bjäre-Zontaklubben de senaste två åren.

Birgitta Kjellander har varit president i den lokala Bjäre-Zontaklubben de senaste två åren. Foto: Martin Wingren

De är först ut att få integrationspris

BÅSTAD.

Första mottagaren av det nyinstiftade integrationspriset i Båstads kommun går till Bjäre-Zontaklubben, för deras arbete med att integrera nyanlända kvinnor i samhället.

Av
Martin Wingren

Lokaltidningen har tidigare skrivit om projektet "Min kropp, min hälsa" som skett i samarbete mellan Bjäre-Zontaklubben och Båstads kommun. Nu tilldelas klubben det nya integrationspris som införts i syfte att uppmärksamma goda krafter som på olika sätt arbetar för att främja gemenskap och delaktighet för olika målgrupper i kommunen.

– Det sporrar oss, vi vill gärna fortsätta. Vi vill gärna bygga broar in till samhället, säger Birgitta Kjellander som varit klubbens president under de senaste två åren.

I projektet, som varade mellan maj 2017 och februari 2018, deltog 40 kvinnor och syftet var att informera kvinnorna om skyldigheter och rättigheter i Sverige. Såsom sjukvård, tandvård, näringslära och vikten av motion.

– Kunskap som sedan förmedlas till hela familjen, säger Birgitta Kjellander.

Zontaklubben är ett nätverk för kvinnor på olika positioner i samhället, med ett 40-tal medlemmar i Bjäreklubben som även täcker in Ängelholm och Helsingborgsområdet.

– Vi kvinnor har inte haft de nätverk som männen har. Det är bra att ha kontakter med andra kvinnor i olika positioner. Det blir ensamt för de som är egenföretagare, vilket många av medlemmarna är, och då är det trevligt att kunna träffa andra, säger Birgitta Kjellander.

Klubben är även engagerade i andra projekt, både lokalt och internationellt. Lokalt delar de exempelvis ut ett stipendium till samhällsengagerade tjejer som är mellan 16 och 18 år. Genom den nationella klubben deltar de lokala avdelningarna till välgörenhet mot till exempel könsstympning i Afrika och mot att flickor blir bortgifta tidigt i Nigeria.

– Lokalt har de senaste två åren präglats av arbete med integration av nyanlända. Vi fortsätter det med ett mentorskapsprogram för kvinnor som börjar i höst. Där får kvinnor gärna höra av sig och bli mentorer, gärna yngre i åldern 20-40 år också, säger Birgitta Kjellander.

Den som vill anmäla sig till eller få veta mer om mentorskapsprogrammet kan höra av sig till Birgitta Kjellander på gitta.kje@gmail.com

Publicerad 05 June 2018 09:00